Hlavní obsah

Mladí muži podceňují riziko rakoviny varlat

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mladí muži si dostatečně neuvědomují rizika vzniku rakoviny varlat a jen zřídka si varlata kontrolují. Zjistili to lékaři při výzkumu mezi britskými mladíky. Téměř tři čtvrtiny dotázaných sice správně uvedly alespoň jeden z příznaků tohoto onemocnění, pouze jedna čtvrtina si ale svá varlata pravidelně kontroluje.

Foto: Anna Čelouchová

Dojde i na koupání v kádi. Ilustrativní obrázek z předchozích ročníků.

Článek

"Tato čísla jsou v době, kdy rakovina varlat hrozí prakticky každému muži, nesmírně znepokojivá," uvedl Peter Cardy, šéf charitativní organizace Macmillan Cancer Relief, která uskutečnila průzkum mezi 842 mladými Brity ve věku od šestnácti do čtyřiadvaceti let.

Výzkum také odhalil, že si mladí nezadaní muži tuto nemoc uvědomují jen velice málo a také v menším procentu než ženatí muži odhalí příznaky této rakoviny, mezi něž patří bezbolestné bulky, otoky a bolest ve varlatech.  

Radu by měli vzít doslovně

"Britové jsou nechvalně známí tím, že na své zdraví začnou myslet až ve chvíli, kdy je pozdě. Přitom rakovina varlat je v případě, že je odhalena brzy, vyléčitelná. Naléhavě proto žádáme všechny muže, především ty mladé, aby si dávali pozor na příznaky a svá varlata kontrolovali nejméně jednou měsíčně. Musejí vzít zdraví do svých rukou, což v tomto případě platí doslova," apeluje Peter Cardy.

Rakovina varlat se ve Velké Británii objevuje zhruba u jednoho muže z pěti set, nejčastěji od patnáctého do čtyřiačtyřicátého roku života. Za posledních pětadvacet let se přitom počet případů zdvojnásobil na dva tisíce ročně.

Mezi rizikové faktory patří neplodnost a znetvořená nebo nesestoupená varlata. Vysoký výskyt rakoviny varlat je zaznamenán také mezi prvorozenými syny a neidentickými dvojčaty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám