Hlavní obsah

Migréna zvyšuje nebezpečí mrtvice

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MONTREAL

Lidé, kteří trpí migrénou, jsou dvojnásobně náchylnější k možné náhlé mozkové příhodě než ti, kteří tuto formu bolesti hlavy prakticky neznají. K tomuto závěru dospěl mezinárodní výzkumný tým z Royal Victoria Hospital v kanadském Montrealu pod vedením Mahyara Etminana.

Foto: Jakub Noha

Jakub Noha

Článek

V analýze, kterou zveřejnil časopis British Medical Journal, vědci uvádějí, že vycházeli ze čtrnácti publikovaných studií, které se zabývají migrénou, a znovu prozkoumali základní data.

Vyplynulo z nich, že mrtvice hrozí zejména těm pacientům, u nichž se bolest hlavy předem ohlašuje takzvanou aurou a projevuje se zřetelnými, byť dočasnými poruchami řeči, vidění a citlivosti. Riziko je u nich 2,3krát vyšší.

Nejohroženější skupinou jsou přitom stejně postižené ženy do pětačtyřiceti let. U nich je hrozba mozkové příhody vyšší dokonce 2,8krát než u jejich zdravých vrstevnic. Osminásobné riziko pak podstupují ženy, které pravidelně užívají antikoncepční pilulky.

Pohled z druhé strany

Podle názoru Dafydda Thomase, neurologa z londýnské St. Mary´s Hospital, který k publikované studii připojil kritický komentář, však není třeba se touto analýzou hluboce znepokojovat.

Už vzhledem k tomu, že podstatná část pacientů, kteří se léčí s migrénou, se rekrutuje z lidí na prahu dospělosti a případy mrtvice v této věkové kategorii tvoří ve statistických údajích víceméně jen zanedbatelné procento.

Neurolog ale souhlasí s tím, že je třeba preventivně se vyhýbat rizikovým faktorům, které tvoří spouštěcí mechanismus mrtvice. Zejména tedy kouření a v něktrerých případech i antikoncepčním tabletám.

Reklama

Související články

Mobilní telefony mohou vyvolat migrénu

Vysílače pro přenos signálu mobilních telefonů nepředstavují žádné nebezpečí pro zdraví. Naproti tomu telefony samotné mohou být riskantní pro lidi, kteří mají...

Aspirin spolehlivě utiší migrénu při sexu

Milostné hrátky nepřivádějí mnohé dámy a pány do výšin slasti, nýbrž naopak končí migrénou. Němečtí lékaři zjistili, že bolesti hlavy způsobené sexem nejsou...

Na migrénu se používá nový lék

Migrénami u nás trpí neuvěřitelných osm set padesát tisíc až jeden milión lidí. Správně léčených je přitom pouze pět až deset procent. Tím spíš by pacienty,...

Výběr článků

Načítám