Hlavní obsah

Migréna je podceňována, začíná už v dětství a pubertě

Právo, Václav Pergl

Záchvaty migrény, tedy silné bolesti hlavy, začínají většinou už v dětství a pubertě. Dokonce se objevila i u čtyřletých dětí. Právu to řekla v úterý doktorka Hana Fučíková, neuroložka Nemocnice Na Františku v Praze.

Článek

"Nejčastěji se migréna vyskytuje u 18letých až 40letých lidí. Pokud se první záchvat onemocnění objeví po padesátce, je to krajně podezřelé a pacienta je třeba velice podrobně vyšetřit, protože může jít i o jiné vážné onemocnění," zdůraznila.

Migréna postihuje asi 18 % dospělých žen a 5 % mužů. Zatímco v dětství je migréna častěji záležitost chlapců, okolo puberty se poměr vyrovnává, ve 20 letech je poměr ženy - muži 2:1 a okolo 40. roku věku, to už je 3:1.

"Ženy tedy trpí migrénou častěji než muži," uvedla neuroložka.

Proč bolí hlava

Intenzita bolesti hlavy je při migréně nejčastěji střední nebo těžká. A proč hlava bolí? "Během záchvatu se mění elektrická aktivita v mozku. Při těchto změnách se změní průtok krve v mozkových cévách - ty se rychle stáhnou a zase rychle roztáhnou. A hlava začne bolet," vysvětluje doktorka Fučíková.

Migréna bývá bohužel většinou ještě brána jako cosi nevýznamného s čím se nedá nic dělat a někteří praktičtí lékaři toto onemocnění u svých pacientů podcení.

"A to i přesto, že záchvat může trvat 4 až 72 hodin a dokáže vyřadit z práce," upozorňuje neuroložka.

Ten, kdo trpí migrénou, by měl hodně pít, neměl by hladovět a už při malém pocitu hladu by měl něco malého sníst. Dobré je vypozorovat na sobě, co záchvat způsobuje. Může to většinou být stres, silné emoce, nedostatek nebo nadbytek spánku, ale i alkohol, především červené víno, kouření, ba dokonce některé druhy sýra.

Nejmodernější léčba spočívá v tzv. triptanech, které dokáží záchvat zvládnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám