Hlavní obsah

Mentol v cigaretách posiluje závislost na nikotinu

Řada kuřáků začala preferovat mentolové cigarety v domnění, že jsou lehčí a pro jejich zdraví tedy příznivější. Realita je ale naprosto jiná. Podle vědců největší problémy způsobuje samotný mentol a jeho návykové účinky na mozek.

Foto: Profimedia.cz

Při kouření mentolek se člověk stane rychleji a silněji závislým.

Článek

Mentol přírodně se vyskytující třeba v mátě totiž zvyšuje počet neuroreceptorů vytvářejících závislost na nikotinu. Při kouření mentolek se tak člověk stane rychleji a silněji závislým.

Dlouhodobě se ví, že lidé kouřící mentolky kouří častěji, vykouří denně víc cigaret a hůře se své závislosti zbavují. Vědci z Yaleovy univerzity zjistili, proč tomu tak je. Odhalili princip, na jehož základě mentol mění mozek tak, že je mnohem závislejším na nikotinu. Mentol doslova podporuje činnost receptorů vytvářejících závislost na nikotinu.

„Mentol tedy skutečně může zvyšovat závislost na nikotinu a rozhodně jej tedy nelze považovat za přijatelnější formu kuřiva,“ uvedla doktorka Marina Picciottová z Yaleovy univerzity pro New Scientists.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření v práci se nenosí, ale toleruje

Zatímco zákonodárci přidávají další a další zákazy kouření na veřejnosti a v restauračních zařízeních a mnohé firmy vykázaly zaměstnance se zapálenou cigaretou...

Výběr článků

Načítám