Hlavní obsah

Mejdan dá zabrat cévám i srdci

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mírné a pravidelné pití alkoholu má příznivý vliv na srdce i cévní systém. O tom se už napsalo dost. Ale jen málo víme, jaké nebezpečí znamená pro oběhový systém, pokud ho vypijeme najednou příliš.

Článek

Páteční jízdy, mejdany a pařby nejsou oblíbené jen v Česku. Noční autobus, který se v pátek pozdě večer vracel z centra Helsinek na předměstí, byl plný lidí, kteří si zjevně pořádně přihnuli. Víkend a setkání rodin nebo známých bývá vítanou záminkou k pití alkoholu ve většině zemí Evropy i USA.

Pokud si lidé dají dvě třetinky piva nebo dvě tři deci vína, je vše v pořádku. Stačí však, aby toto množství zdvojnásobili a u některých lidí se začíná rozbíhat proces, který našim cévám ani zdraví neprospívá a může být pro ně dokonce nebezpečný.

Vyšší riziko infarktu

Přední český kardiolog profesor Milan Šamánek napsal s kolegyní Zuzanou Urbanovou knihu Pít či nepít (nakladatelství RADIX). Upozorňuje v ní, že ještě 18 hodin po flámu zůstává zvýšená přilnavost krevních destiček. To znamená, že nám hrozí zvýšené riziko vzniku krevní sraženiny a tedy srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.

Doc. MUDr. Miloš Táborský, přednosta kardiologické kliniky pražské Nemocnice na Homolce, upozorňuje, že na přehnané flámování by si měli dát pozor zejména lidé:

  • se zvýšeným rizikem vzniku krevních sraženin, tedy trombů,
  • pacienti po infarktu a mozkové mrtvici nebo s větším rizikem těchto chorob a lidé, kteří prodělali srdeční arytmii, přesněji řečeno fibrilaci srdečních síní, jež prudce zvyšuje vznik trombů,
  • pacienti s ne příliš dobře kompenzovaným vysokým krevním tlakem,
  • lidé s křečovými žilami a vůbec s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Proč je nejvíc ethanolu v mozku

Nadměrné pití alkoholu snadno zhorší cholesterol nebo další krevní tuky, triglyceridy. „Pokud vypijeme příliš mnoho alkoholu jednorázově, můžeme si tím narušit srdeční rytmus,“ upozorňuje profesor Šamánek.

„Náhodné není ani to, že řada starších lidí, i když nejen oni, má po bujarých oslavách vážné srdeční potíže a někteří na ně dokonce zemřou.“

Takové oslavy navíc zatěžují játra a vůbec trávicí i vylučovací trakt, ale také imunitní systém. To znamená, že zvýší naši náchylnost třeba k infekčním nemocem.

Organismus zdravých lidí se s touto zátěží obvykle dokáže vyrovnat, horší je to u lidí stárnoucích a nemocných.

Jakékoli přílišné pití narušuje činnost mozku a poškozuje ho. I když u většiny zdravých dospělých lidí nejde naštěstí o poškození trvalé. V mozku se alkohol koncentruje nejvíc.

„Vyvolává tam závratě, točení hlavy, ale také to, že náš projev trpí zabíhavými myšlenkami, opakováním nebo sebelítostí a dalšími projevy přehnaných emocí,“ říká doktor Táborský.

Nebezpečný je pro děti, mladistvé a hlavně nenarozený plod. Zejména kolem 20. týdne těhotenství, kdy se mu začíná významně vyvíjet mozek. Proto by těhotné ženy neměly pít alkohol vůbec.

Není dokonce vyloučené, že pokud toto pravidlo porušují, přispívají u dítěte k pozdějšímu sklonu k alkoholismu, ale také k menším poruchám, které se vlivu alkoholu nepřičítají: dyslexii, dysgrafii, hyperaktivitě a dalším podobným poruchám.

Hrozba abstinentů

Co znamená pití přehnané? Odvíjí se od doporučené denní dávky alkoholu, která je prospěšná pro zdraví. Tu vidí trochu jinak kardiolog a trochu jinak specialista na léčbu závislostí.

Když se budeme držet na spodní hranici normy, můžeme za ni považovat dvě piva nebo 2-4 deci vína pro muže a jedno pivo nebo 1,5 až 2 deci vína pro ženy. Ty mají totiž v organismu o sedmdesát procent méně enzymu, který štěpí alkohol.

Studie ukazují, že pro všechny lidi, ať už jsou zvyklí pít nebo ne, mohou být rizikové už víc než čtyři deci vína. Nejlepší je, když pijeme pravidelně a umírněně. Pak nám hrozí třikrát menší riziko infarktu než pijákům příležitostným a nezdrženlivým.

Pokud jde o dopad flámu na zdraví, můžeme rozdíl mezi mírným, pravidelným pitím alkoholu a příliš bujarými oslavami přirovnat třeba k jízdě autem.

Buď je plynulá, příjemná a bezpečná. Nebo připomíná spíš bláznivé závodění stylem brzda, plyn, které vůz prokazatelně ničí. Zkuste si na naše přirovnání vzpomenout, až se pustíte se svými přáteli a oblíbeným druhem alkoholu do silvestrovské „jízdy“.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vyzrát na alkoholovou kocovinu

S příchodem zimy se naplno rozjíždí sezóna oblíbených společenských večírků a party, která vrcholí bujarými oslavami nového roku. Dost často je vše doprovázeno...

Výběr článků

Načítám