Hlavní obsah

Lymská borelióza aneb Válka s klíšťaty

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lymská borelióza je infekční onemocnění přenášené kousnutím klíštěte, které je nakažené bakterií Borrelia burgdorferi. Podíváme se na její příznaky, příčiny a léčbu. V létě je to velice aktuální problematika, jak připomíná on-line server o zdraví WebMD.

Foto: Právo

Klíště

Článek

Klíšťata tuto bakterii obvykle získají kousnutím infikovaného živočicha. Velmi často jde o myši nebo jeleny. Většina lidí boreliózou samozřejmě neonemocní – ne všechna klíšťata jsou nakažena, navíc riziko se zvyšuje tím, jak dlouho je klíště přisáto k tělu.

Příznaky – rané stadium

Prvotním stadiem je myšleno období od jednoho do čtyř týdnů po kousnutí klíštětem. Kruhová zarudlá vyrážka v daném místě se vyskytuje v 70–80 % případů. Někdy se objeví příznaky podobné chřipce – včetně horečky, zimnice, bolestí hlavy, kloubů či krku, únavy nebo zduření lymfatických uzlin.

Příznaky po rozšíření lymské boreliózy

Jestliže není odhalena ve své počáteční fázi, rozšíří se dále do lidského těla. Může postihnout nejen klouby a srdce, ale i nervový systém – a to nejčastěji jeden až čtyři měsíce po klíštěcím napadení. Je-li tento malý, ale o to nebezpečnější živočich infikován, může se u postižených jedinců objevit další vyrážka, bolest či slabost v končetinách, ztuhnutí obličejových svalů, bolení hlavy, zrychlený srdeční tep nebo dokonce menší problémy s pamětí.

Pozdní stadium

Tato fáze je logicky nejzávažnější. Znamená, že léčba byla neúspěšná, nebo že se s ní začalo příliš pozdě. Příliš pozdě znamená několik měsíců. Takový člověk může dostat chronickou artritidu, lehce narušená nervová soustava může způsobovat pocity zmatku... Srdeční problémy ale příliš časté nejsou.

Jak se borelióza šíří a nešíří

Všechna klíšťata ji pochopitelně nepřenáší, nicméně nemoc byla zaznamenána pomalu na celém světě. Nemůžeme se nakazit, když jdeme kolem infikované osoby. Nebezpečí nám nehrozí ani od domácích zvířat. Ta nás mohou nakazit pouze nepřímo, když nedobrovolně přinesou klíště do bytu a ono pak podnikne útok na nás. Hmyz rovněž nemůže přenést lymskou boreliózu na člověka. Zkrátka pouze a jenom klíště.

Diagnóza a léčba

Nemoc lékař pozná např. z vyrážky a dalších zmiňovaných příznaků. Ne každý ji však má a ne každý si setkání s klíštětem pamatuje nebo o něm ví. Napovědět mohou krevní testy. Když je nemoc podchycena včas, lze ji úspěšně léčit antibiotiky, v počáteční fázi především penicilinem. Později je třeba využít doxycyklin. Začne-li se ještě později, je nutno aplikovat tzv. intravenózní antibiotika.

Prevence

Vakcína, která by předešla onemocnění lymskou boreliózou, neexistuje. Lze tedy jen doporučit, obzvlášť v letních měsících, aby se každý pokud možno snažil vyhnout vysoce travnatým a zalesněným oblastem. Málokdo to ale bude dodržovat, stejně tak opravdu ne každý si v takto rizikovém území bude zakrývat (v horkém počasí) celé tělo... Použití repelentu i na oblečení, což může klíšťata zabít, rozhodně na škodu není.

Když na sobě spatříte klíště...

Po návratu domů je dobré zkontrolovat sebe i případné zvíře, které bylo v lese s vámi. Dále je nutno se vysprchovat a opatrně sejmout z pokožky ještě nepřisáté klíště, najdete-li takové.

Ač to vypadá jasně, připomínáme také, jak přisátého přenašeče nemocí správně odstranit. Pinzetou uchopte část klíštěte nejblíže k vaší kůži (je třeba uchopit hlavu) a pokuste se ho vytáhnout pomalu, rovně a bez otáčení. Místo pak pořádně umyjte vodou a mýdlem. Mrtvého útočníka vyhoďte do koše. A opravdu nezkoušejte různé experimenty jako hořící zápalky, lak na nehty či vazelínu, abyste přinutili klíště odejít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám