Hlavní obsah

Nakažené klíště ho málem připravilo o život, přesto svůj boj nevzdává

Novinky, bok

Nepříjemné setkání s klíštětem zažil během života nejeden člověk, někteří i opakovaně. Pokud máte to štěstí a klíště není infikované, případně jste očkovaní proti klíšťové encefalitidě, může se jednat o banální zákrok v podobě odstranění nechtěného návštěvníka. V horším případě vám ale může tento malý tvor pěkně zkomplikovat život. Čtyřiadvacetiletého Petra takové setkání málem stálo život.

Foto: Profimedia.cz

Nákaza virem klíšťové encefalitidy se v první fázi projevuje jako běžná chřipce podobná viróza, která následně ustupuje i bez léčby.

Článek

Do roku 2010 byl Petr stejný jako jeho vrstevníci. Když talentovaný muzikant a zpěvák odjížděl na dětský tábor jako vedoucí, určitě nečekal, že za několik dní nastane v jeho životě velký zlom.

V den, kdy se k němu přisálo nakažené klíště, ho ještě navíc bodla vosa. Dvě nepříjemnosti, ale zatím nic tak závažného. Věci se měly ale brzo změnit. Začaly se dostavovat první příznaky, které, jak se později potvrdilo, signalizovaly nepříjemné onemocnění klíšťovou encefalitidou.

Do rána mu ochrnuly hlavové nervy, takže nemohl dýchat. Následoval rychlý transport do nemocnice.
Petrův tatínek

„Nejdřív jsem byl strašně unavený a malátný. Dokonce jsem si při odjezdu z tábora nemohl sám sbalit věci. Ani po návratu domů se můj stav nezlepšil. Točila se mi hlava a zvracel jsem. Najednou jsem byl světloplachý, nesnesl jsem žádné zvuky, vadil mi i zvuk vody ve sprše, nemohl jsem se předklonit,“ vypráví Petr. Za několik dní přestal cítit obě ruce. Následovalo několik vyšetření v nemocnici, kde mu lékaři provedli lumbální punkci a poté si už nic nepamatuje.

„Do rána mu ochrnuly hlavové nervy, takže nemohl dýchat. Následoval rychlý transport do nemocnice v brněnských Bohunicích, kde zjistili, že Petr trpí klíšťovou encefalitidou s těžkým průběhem, a proto ho museli uvést do umělého spánku,“ vypráví Petrův tatínek. Petr zůstal v kómatu pět týdnů, lékařům se ho z něj dříve nepodařilo probudit. V tu chvíli lékaři rodinu připravovali na nejhorší možný scénář.

Všechno od začátku

Petr svůj boj i přes velmi těžký průběh nemoci vyhrál, ale zaplatil za to vysokou cenu. Nemohl nic, zůstal uvězněn ve svém těle a s okolím se domlouval pouze pomocí očí. Velkou podporou mu byla rodina. Po cvičení Vojtovou metodou mohl alespoň trochu hýbat hlavou.

I přesto, že najednou ztratil všechno, co do té doby uměl, se Petr nevzdává a bojuje dál. Díky rehabilitaci v Kladrubech se naučil sedět na vozíku, mluvit a částečně hýbat jednou rukou. V současné době mluví s malými nedostatky řeči. I tak ho čeká ale ještě dlouhá cesta, na jejímž konci chce Petr znovu chodit a hrát v kapele.

Klíšťová encefalitida 

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které postihuje centrální nervový systém, a proto jsou následky často závažné – ročně zemře 1,4 % všech nakažených a u mnoha dalších vznikne doživotní postižení. Loni bylo v České republice zaznamenáno celkem 573 případů výskytu klíšťové encefalitidy, z toho tři úmrtí.

"Nákaza virem klíšťové encefalitidy se v první fázi projevuje jako běžná chřipce podobná viróza, která následně ustupuje i bez léčby. Po intervalu bez příznaků nastupují u části postižených příznaky zánětu centrálního nervového systému, např. ve formě obrny jedné nebo více končetin, poruch rovnováhy, krutých bolestí hlavy, světloplachosti či třesu končetin. Objevit se může porucha koncentrace, spánku, paměti nebo dezorientace. Poslední uvedené příznaky těžce postiženým osobám nezřídka zůstávají jako trvalé následky po prodělané infekci doživotně, stejně jako obrna končetin, hluchota, poruchy nálady nebo deprese," popisuje příznaky docent Maďar, vedoucí lékař Očkovacího centra v Ostravě-Hrabůvce.

Reklama

Související témata:

Související články

Klíšťata už útočí a hrozí i na horách

Sezóna klíšťat už začala. Útočí doslova všude: v městských parcích, na horách, u vody, na kraji lesa. A přenášejí závažná onemocnění – klíšťovou encefalitidu...

Výběr článků

Načítám