Hlavní obsah

Lopuch na vlasy, pleť i imunitu

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čumbrk, babí kořen, hořké listí, ježek a další lidové názvy zdobí zelený zázrak, který v klidu prospívá i na smetišti a je zcela nenáročný na pěstování. Lopuch větší nabízí našemu organismu tolik bonusů, že stojí za vyzkoušení.

Foto: Profimedia.cz

V bylinkářství se po staletí používá kořen lopuchu.

Článek

Rozšiřuje se semeny, jež se svými háčky uchycují na srsti zvířat. Jejich úchytný systém je tak důmyslný a silný, že z nich můžete vytvářet prostým přitisknutím k sobě různé tvary.

Pichlavé kuličky připomínající ježka po sobě většinou házejí děti, bodláky se zachycují na oblečení nebo ve vlasech.

Někomu může připadat nevzhledný, přesto v zahradě zazáří jako zajímavý solitérní útvar obletovaný motýly. Jeho hluboké kořeny navíc provzdušňují půdu a listy plné živin jsou vhodným přídavkem do kompostu. Proto lopuch zbytečně nelikvidujte, má svá pozitiva nejen v okrasné zahradě.

Devět zázračných kořenů na nejrůznější zdravotní neduhy

Styl

Na talíř i pro zdraví

V bylinkářství se po staletí používá jeho kořen, který obsahuje zdraví prospěšné slizy, třísloviny, inulin, silice, hořčiny, četné minerální látky a soli.

Podporuje látkovou výměnu, trávení a zažívání, má čisticí a močopudné účinky (prospívá celému močovému ústrojí).

  • Kořeny lopuchu se dají jednoduše používat v kuchyni obdobně jako jiná kořenová zelenina, např. petržel nebo celer. V Asii se běžně vaří i nakládají.
  • Ze sušeného kořene si můžete připravit čaj, který zlepšuje dýchací potíže, pozitivně působí na stav pokožky i kloubů. Zajišťuje vylučování vody z organismu, reguluje normální hladinu glukózy v krvi. Tu také pročišťuje. Příprava je jednoduchá – lžíci sušeného kořene zalijte čtvrt litrem vody, nechte deset minut louhovat a sceďte. Silnější účinky má tinktura (výluh v alkoholu).
  • Na posílení imunity se doporučuje po ránu špetka sušeného rozemletého kořene, kterou je třeba zapít dostatečným množstvím vody. Jen pozor, namletý kořen skladujte v uzavřené nádobě, a to nejdéle rok, jeho účinnost stářím klesá, proto si každou sezonu připravte nový.
Foto: Profimedia.cz

Lopuch

Pro krásu
Odvar z čerstvých i suchých kořenů je výborný na podporu vlasové pokožky a růstu vlasů. Asi sedmicentimetrový kořen očistěte, nakrájejte a převařte v litru vody. Po vychladnutí odvarem spláchněte hlavu nebo ho jako vlasové tonikum vklepejte do pokožky hlavy.
Můžete ho použít na pokožku celého těla, koupel v odvaru ji posílí a vyživí.
Pleťové lopuchové tonikum vyčistí a zklidní obličej. Jednu lžíci drceného kořene lopuchu zalijte čtvrt litrem lihu (může být i mandlovice) a nechte louhovat tři až čtyři týdny na teplém místě. Směs průběžně protřepávejte. Potom dobře přeceďte přes husté sítko, plátýnko či kávový filtr. Získaný koncentrát uchovávejte na chladném místě. Pozor, na obličej a šíji se používá zředěný – k jedné lžíci přidejte těsně před použitím dvě deci převařené vody. Neředěný by pleť vysoušel. Tonikum nanášejte na očištěnou pokožku ráno a večer, nechte působit a neoplachujete.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Devět bylinkových tipů proti nastuzení

Nenechte se zaskočit chladnými dny a připravte si bylinky proti nachlazení. Tradiční bojovníci s rýmou, kašlem a škrábáním v krku jsou šípky, květ černého bezu...

Výběr článků

Načítám