Hlavní obsah

Lidské zuby jsou stejně tvrdé jako žraločí

Novinky, zun

Zdravý dospělý člověk má 32 zubů. Aby mu zůstaly neporušené co nejdelší dobu, musí se o ně dobře starat. To ví každý. Ale jsou určité věci, které se o zubech obecně neví a určitě jsou zajímavé. I když některé se jeví jako z oblasti sci-fi.

Foto: Profimedia.cz

Žralok zuby má jak nože, zpívá se v písničce. A podle vědců je má stejně tvrdé jako člověk.

Článek

Zuby jsou tvrdé, nakonec jimi rozkoušeme ořechy a například český silák Železný Zekon zuby tahal automobily, dokonce Tatru. Ale zajímavostí jistě je, že lidský zub je stejně tvrdý jako zub žraloka. Podle německých vědců je robustnost u lidských zubů totožná s tou žraločí.

Mnoho lidí by místo zubních náhrad uvítalo, kdyby nám mohly zuby dorůstat. A ne jen jednou za život měnit mléčný chrup za stálý. Vědci z Jihokalifornské univerzity zkoumali vývoj zubů u aligátorů a došli k závěru, že regenerativní mechanismus zubů těchto plazů by mohl fungovat i u lidí – znamenalo by to tedy, že případná ztráta chrupu by nás nemusela tak mrzet, zub by nám totiž dorostl nový.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Setkání s divokým zvířetem může ve člověku vyvolat velmi silný prožitek.

Všichni jistě známe reklamy na žvýkačky, které nám tvrdí, že bychom je měli žvýkat vždy po jídle. Ale je to opravdu tak? Je. Pokud si během dne nemáte možnost vyčistit po jídle zuby, použijte alespoň žvýkačku. Ta má totiž blahodárnou schopnost uklidnit nás ve stresových situacích, pomáhá nám soustředit se, zahnat chuť na jídlo ale také nás chrání před vznikem zubního kazu.

Z dob minulých si nejeden z nás pamatuje na doporučení, že když už není po ruce kartáček a pasta, stačí sníst jablko, které je nahradí. Jenže to pravda není. Jablka totiž obsahují cukry a kyseliny, které zubům škodí. A když už jsme například před spaním nějaké ovoce snědli, měli bychom nejméně půl hodiny počkat s čištěním zubů. Sklovina totiž potřebuje čas, aby zacelila ovocem naleptaný povrch.

Zubům také neprospívá celozrnné pečivo, tolik oblíbené u lidí orientovaných na zdravou stravu. Sacharidy obsažené v celozrnném pečivu jsou totiž jedny z největších nepřátel zubní skloviny. Zubaři doporučují si po konzumaci tohoto pečiva vždy alespoň vypláchnout zuby vodou. A ani energetické nápoje nejsou to nejlepší pro náš chrup. Zubaři ze Spojených států varují před jejich nadměrnou konzumací, protože obsahují velké množství kyselin, které narušují povrch zubu.

Foto: Milan Malíček, Právo

I vědci z Irska bádali a odhalili, že kokosový olej obsahuje účinné látky, které po reakci s enzymy zabraňují růstu bakterií způsobující vznik zubního kazu. Že by tedy časem kokosový olej nahradil zubní pasty?

A zajímavost na závěr. Zuby jsou jako otisky prstů. Nevěříte? Chyba. Na světě totiž neexistují dva lidé s identickým chrupem. Protože jsou zuby jedinečné, jsou využívány také pro identifikaci osob.

Reklama

Související články

Vědci se snaží vypěstovat náhradní zuby

Zuby jsou jeden z nejchoulostivějších orgánů lidského těla. Přírodě se nějak nepovedly. Ty první ztratíme už v raném dětství, ty druhé vydrží sice déle, ale už...

Špatné čištění zubů může i zabít

Když američtí vědci přišli před několika roky s objevem, že zánět dásní a parodontóza zvyšují riziko infarktu, kroutila řada lidí nevěřícně hlavou, na jak...

Výběr článků

Načítám