Hlavní obsah

Lidé se bojí vyšetření tlustého střeva naprosto zbytečně, tvrdí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyšetření tlustého střeva, takzvané kolonoskopie, se obává většina lidí a to především kvůli výsledkům. Strach z bolesti je až druhotný a většinou slouží jako výmluva, proč na vyšetření nejít. Toto nesmyslné rozhodnutí však může podle odborníků výrazně zkrátit život.

Foto: Profimedia.cz

Kolonoskopie se bojí především starší lidé.

Článek

"Vyšetření nebolí, pomáhá zachraňovat životy a šetří peníze ve zdravotním systému. Každý rok je totiž v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 7 800 osob," vysvětluje předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. 

České prvenství

Česko je první ve světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku u mužů a na pátém místě v Evropě a devátém ve světě u žen. Za posledních 50 let vzrostly počty pacientů takřka na trojnásobek.

"Téměř čtyři lidé z deseti uvádějí, že v jejich blízkém okolí někdo touto chorobou onemocněl," řekla Pavla Šlosserová, ředitelka občanského sdružení Onkomaják.

Onkomaják zorganizoval ve spolupráci s agenturou Factum Invenio průzkum znalostí Čechů o rakovině tlustého střeva a konečníku. Odpovídalo přes 500 lidí ve věku 50-75 let, kde se rakovina tlustého střeva a konečníku vyskytuje nejčastěji.

Kolonoskopie je nejspolehlivější

Nejspolehlivějším vyšetřením tlustého střeva a konečníku je screeningová kolonoskopie. Umožňuje odstranit podezřelé výrůstky ve střevě. Pacient se tak vyhne klasické operaci, která je pro organismus mnohem větší zátěží.

Kolonoskopické vyšetření podstoupila pětina lidí ve věku 50 až 75 let. Z nich polovina preventivně a polovina kvůli potížím. Zájem o preventivní vyšetření v tomto nejohroženějším věku (50 až 75 let) měla polovina obyvatel.

"Významně menší zájem o preventivní kolonoskopické vyšetření projevují lidé ve věku nad 65 let, lidé se základním vzděláním, rovněž lidé méně informovaní o rakovině tlustého střeva a konečníku a ti, kteří ještě kolonoskopické vyšetření neabsolvovali," řekla Šlosserová. Naopak lidé, kteří již mají přímou zkušenost z kolonoskopického vyšetření, si uvědomují závažnost tohoto onemocnění a vyšetření by podstoupili znovu, uvedla.

"Pokud lidé neprojevili zájem absolvovat preventivní kolonoskopické vyšetření, pak to bylo především z obavy, že vyšetření bude bolestivé. Ve věkové skupině 70 až 75 tento důvod uvádí dokonce 89 procent osob," doplnil lékař Josef Gruna z Onkologického centra J. G. Mendela v Novém Jičíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám