Hlavní obsah

Líčení při kožních chorobách nemusí být tabu

Právo, Petr Veselý

Trápí je ekzém nebo jiné kožní problémy a jsou zoufalé. Jejich kůže reaguje podrážděně i na speciální kosmetiku. Myslí si, že se už nikdy nebudou moct pěkně nalíčit. Do Ústavu lékařské kosmetiky přicházejí tyto ženy velmi často poté, co neuspěly v jiných ordinacích.

Foto: Profimedia.cz

Pacientky s kožními chorobami by se měly poradit o výběru vhodné kosmetiky se svou dermatoložkou nebo s kožní specialistkou z Ústavu lékařské kosmetiky, případně z centra estetické medicíny.

Článek

Primářka MUDr. Miroslava Pelechová se jim snaží vysvětlit, že problém zdaleka nemusí být v použité kosmetice. Nejprve je vyšetří a snaží se zklidnit jejich chorobu. Také zjišťuje, jestli je netrápí ještě jiné nemoci. To může mít i vliv na problémy, kvůli kterým přišly.

Ve stadiu akutního podráždění reaguje totiž kůže přecitlivěle na většinu kosmetiky, někdy dokonce i na hypoalergenní. Tedy takovou, která neobsahuje žádné látky, jež by mohly dráždit alergičky, případně ženy s vysoce citlivou pletí.

Kritický podzim a infekce

Dobré je rovněž vědět, že kritickým obdobím pro pacienty s atopickým ekzémem, lupenkou nebo třeba růžovkou bývá hlavně podzim, s jeho výkyvy počasí, stejně jako častější výskyt viróz a bakteriálních infekcí. Spolu se stresem mají tyto faktory velmi často vliv na zhoršení choroby.

Jakmile se MUDr. Pelechové podaří nemoc zklidnit, mohou spolu s kosmetičkou z ústavu opatrně vyzkoušet, který typ líčení, řasenky a vůbec kosmetiky pacientku nedráždí. Výhodou péče v tomto zařízení je, že tu lze určité přípravky zkusit, aniž by si je žena musela pořídit. Což není možné třeba u preparátů koupených v lékárně. Kosmetička jim navíc ukáže například to, jaké prostředky a techniky zvolit, aby jejich kožní problém co nejvíce splýval s líčením, a byl tedy co nejméně patrný.

Foto: Profimedia.cz

Ženy s kožními chorobami potřebují péči kosmetiček s medicínským vzděláním.

Lékařka nebo specializovaná pracovnice, která se jim věnuje, navíc zaznamenává, jaký typ kosmetiky na co použily. Takže je pak snadné vystopovat, co ženu podráždilo, pokud se na kůži objeví nějaké problémy. To platí i pro klientky, které sem přicházejí kvůli alergickým reakcím.

Deptalo ji, že vypadá jako alkoholička

Soudkyni ztrpčovala život růžovka, tedy rosacea. To je častá kožní choroba, při které zčervená nos, tváře, čelo nebo brada. Zprvu jde o zčervenání přechodné, pak může být trvalé. Na kůži se někdy rozšíří některé žilky. V pokročilejších stadiích se snadno objeví otok, pupínky a hnisavé puchýřky. Ale třeba také zbytnělé mazové žlázky nebo ztluštělá kůže.

Soudkyni zatím trápilo jen zčervenání, ale i to jí bylo nepříjemné. Z větší dálky vypadala, jako kdyby měla problémy s alkoholem. Za doktorkou Pelechovou přišla proto, že se nemoc nelepšila a kosmetika, kterou se snažila své potíže skrýt, jí kůži dráždila a zhoršovala stav. I když používala stejné přípravky jako její známá, která měla také růžovku.

MUDr. Pelechová se jí snažila vysvětlit, že co pomohlo jednomu pacientovi, to u růžovky vůbec nemusí prospět druhému. U téhle choroby je léčba hodně individuální. Navíc záleží také na stadiu nemoci.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní kosmetika snadno podráždí kůži alergiček.

Podařilo se jí zklidnit pleť pacientky. Pak začaly zkoušet léčebnou kosmetiku. Nanesly malý vzorek na kůži před uchem a počkaly tři dny. Když se neobjevila žádná reakce, bylo zjevné, že přípravek snáší dobře. Žilky odstranily pomocí laseru, zčervenání překryly líčením. Bylo vidět, jak žena ožila, byla usměvavější a spokojenější. Lépe prý zvládala i příval povinností v práci. A to zase příznivě působilo na stav nemoci.

Velký vliv psychiky a špatně prožívaných emocí

Miroslava Pelechová má na stěně své pracovny spoustu různých diplomů a certifikátů o školeních na prestižních pracovištích. Kromě jiného tam také visí osvědčení o absolvování kurzu psychosomatické medicíny. Což je obor, který se zabývá vztahem psychiky a tělesných projevů, včetně nemocí.

„Kůže je jako zrcadlo,“ říká lékařka. „Odráží celkový stav tělesných orgánů, stejně jako psychiky. My často léčíme jen následky, ale na příčinu pacientových potíží si takříkajíc nesáhneme. Kurz mi pomohl lépe pochopit, kdy se na kožních problémech výrazně podílejí stresy a špatně prožívané emoce.“

To byl třeba případ pacientky, která podnikala. Když jí umřel manžel, musela vyplatit děti. Ženu ranilo, jak bezohledně si při tom počínaly. Navíc tím málem zničily její firmu, kterou těžce budovala a mnohokrát uchránila před podrazy společníků a později i konkurence. Objevila se u ní lupénka. Ve vlasech, na hlavě, na rukou. Nešťastnou ženu ještě víc zdeptala.

Foto: Profimedia.cz

Voda z Mrtvého moře působí blahodárně na kůži spousty nemocných, zejména pak lupénkářů.

Léčba v klasické ordinaci jí moc nepomáhala. Doktorka Pelechová navrhla pacientce fototerapii, úpravu výživy, speciální potravinové doplňky, ale hlavně pomoc psychosomatického pracoviště, s kterým spolupracuje. Během několika měsíců se stav ženiny kůže pronikavě zlepšil. Pomohlo i vhodné líčení.

Kde mohou pomoci

Pokud vás trápí potíže popsané v článku a chtěly byste je řešit, podívejte se na adresu www.ulk.cz. Případně zadejte do internetového vyhledavače heslo Ústav lékařské kosmetiky nebo hledejte dermatology pracující při centrech estetické medicíny.

Ženy s lupenkou mohou kliknout na www.ipsoriaza.cz, pak na rubriku Zeptejte se a potom na Lupenka a kosmetika. Web www.atopickyekzem.org nabízí kontakty na lékaře nebo možnost napsat dotaz.

„Člověk, který nevěděl, že měla lupénku, by na ní nic nepoznal,“ říkala primářka se zjevně dobrým pocitem. „Bohužel ne každý klient je ochotný řešit špatné prožívání svých emocí. Spousta z nich prohlásí: To já nepotřebuji. Nechtějí o svých problémech mluvit, ani si je přiznat. Ke své škodě. Když je pochopí a naučí se s nimi zacházet, často ve svém životě vyřeší mnohem víc než jen své kožní choroby.“

Reklama

Související témata:

Související články

Jak odstranit popraskané žilky v obličeji

Většina žen okolo čtyřicítky se pere s malou, ale viditelnou vadou na kráse. Na obličeji jim kolem nosu praskají žilky a ať se snaží sebevíc, upravenou stravou...

Vážnou nemoc prozradí vlasy, oči i kůže

Vlasy jsou vizitkou každého z nás, dotvářejí naši osobnost. Jejich barvou či střihem vyjadřujeme okolí naše postoje a pocity. Vlasy nám ale mohou v mnoha...

Výběr článků

Načítám