Hlavní obsah
Carpaccio z červené řepy Foto: Petr Hloušek, Právo

Připravte moderní, zdravé a chutné menu ze Středomoří spolu s šéfkuchařem restaurace Cucina v Poděbradech Richardem Voržákem.

Carpaccio z červené řepy Foto: Petr Hloušek, Právo
Lehké recepty ze středomořské kuchyně

Carpaccio z červené řepy

INGREDIENCE
  • 400 g buvolí mozzarelly
  • 400 g červené řepy
  • 50 ml balzamikového octa
  • 50 ml olivového oleje
  • mořská sůl

POSTUP:

  • Uvařte červenou řepu ve slupce ve vodě doměkka, asi 1,5 hodiny.
  • Uvařenou řepu zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  • Ty marinujte dvacet minut (i déle) v marinádě ušlehané z balzamikového octa a oleje.
  • Mozzarellu nakrájejte také na tenké plátky a střídavě s řepou vyskládejte na talíře.
  • Na závěr mírně osolte mořskou solí.

Tomatová polévka s dýňovými kostkami

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 1 kg konzervovaných rajčat
  • 20 g pancetty (italská slanina z bůčku)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 8 lístků bazalky
  • 30 g másla

POSTUP:

  • Orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek na olivovém oleji, poté přidejte nakrájenou pancettu a lehce zatáhněte.
  • Zalijte pasírovanými rajčaty a podlijte vývarem.
  • Polévku táhněte půl hodiny na mírném ohni.
  • Nakonec dochuťte solí a pepřem, přidejte bazalku a máslo (po odstavení z ohně).
  • Uvařte dýni doměkka, nakrájejte na kostičky, ty nasolte, pokapejte olejem a servírujte do polévky.
  • Polévku můžete navíc dozdobit orestovanými plátky pancetty.

Treska se slaninou lardo

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 1600 g čerstvé tresky tmavé
  • 80 g tvrdého kozího sýru
  • 8 plátků larda (typ speciálně uzrálé italské slaniny)
  • grilovaný lilek a rajčatová omáčka jako příloha

POSTUP:

  • Rybu vykostěte a stáhněte ji z kůže.
  • Filety jemně naklepejte pod potravinářskou fólií (pro zjemnění masa).
  • Nasolte, na každý filet položte špalek kozího sýra a zarolujte.
  • Rolky obalte slaninou lardo a nechte zachladit, aby lardo drželo tvar.
  • Poté opečte na barvu z každé strany a dejte do trouby dle tloušťky tresky na 5 až 7 minut na 200 °C.
  • Jako přílohu doporučujeme grilovaný lilek a rajčatovou omáčku.

„Dessert by Cucina“ - kokosový flan

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE 
Na korpus
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • strouhaná kůra z citronu
  • 1 vejce
Na náplň
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 vejce
  • 100 g ricotty
  • 75 g cukru krystal
  • 200 g čokolády na vaření (mléčná)
  • 20 ml smetany 33%

POSTUP:

  • Vejce, máslo, cukr a kůru z citronu ušlehejte dohladka v mixéru.
  • Přidejte hladkou mouku a ručně domíchejte.
  • Z těsta vyválejte 0,5 cm tenký plát a rovnoměrně jím vyložte kulatou formu na pečení.
  • Zalijte náplní, která se ručně metličkou smíchá z uvedených přísad.
  • Pečte přibližně 40 minut na 200 °C.
  • Hotový flan nechte zatuhnout v lednici alespoň půl hodiny.
  • Nakonec jej ozdobte čokoládou, kterou rozpustíte a rozmícháte ve vodní lázni se smetanou.
yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků