Hlavní obsah

Lámavost a třepení patří mezi nejčastější nemoci nehtů

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nehty jsou vizitkou našeho zdravotního stavu. Podle toho, jak vypadají, sami laickým zrakem poznáme, zdali našemu organismu něco neschází nebo tělo nemá něčeho nadbytek. Mezi obvyklé projevy nemocí patří skvrny na nehtech, lámavost, třepení, nepřirozená barva, rýhy i výstupky. Jako častá příčina se jeví intoxikace organismu, avitaminóza, často anorexie.

Foto: Profimedia.cz

Krásné nehty jsou odrazem dobrého stavu organismu.

Článek

S nastupujícím podzimem, ubýváním sezónního ovoce a zeleniny a zároveň množstvím slunečních paprsků se bude i kvalita naší pokožky a nehtů zhoršovat. Měli bychom tedy na podzim a v zimě naši stravu obohatit o olivový a sezamový olej, ořechy, ryby a slunečnicová semínka. Dále o potraviny obsahující dostatek železa a vitaminů B a C.

"Ruce o nás totiž říkají mnoho, jsou jednou z forem komunikace. Jsou také nástroji, které používáme pro manipulaci s věcmi, zároveň však žijí svým vlastním životem. Prozradí toho na vás mnoho, například mohou odhalit či skrýt věk majitele," říká profesionální manikérka a pedikérka Dagmar Šimková.

Lámavost a štěpení nehtů

Mezi nejčastější negativní změny na nehtech patří lámavost a štěpení nehtů. Lámavost neznamená to, že se nám občas ulomí nehet, pokud o něco zadrhneme nebo prstem narazíme. Nehet se nám totiž může zlomit, i když je zdravý.

Lámavost označuje nemoc, kdy nejpravděpodobnější příčinou je přehlcení organismu multivitaminy například ve formě doplňujících preparátů, případně dlouhodobým popíjením jednoho typu minerálky. Někdy bývá průvodním jevem anorexie. Řešením je obměnit jednostranné zatěžování organismu a soustředit se na bohatou skladbu jídelníčku.

"Při zvýšené lámavosti nehtů je nutné nejen ruce, ale i celou nehtovou ploténku řádně promastit. Při větším poškození jsou vhodné olejové zábaly nebo koupele prstů ve vlažném oleji. Následuje řádné promasírování. Důležitá je prevence, která spočívá v ochraně ruky, a tedy i nehtu. Při práci se saponáty nebo jinými odmašťujícími chemikáliemi je nutné použít pryžových nebo tekutých rukavic," radí MUDr. Sylva Šebková.

Záděry a třepení nehtů

Třepení se objevuje podélně, případně po straně nehtu, bývá doprovázeno záděrami na kůžičce kolem nehtu. Toto je projevem avitaminózy, kdy se organismu nedostává nějaký vitamin. Třepení může být někdy známkou změněné funkce štítné žlázy.

Řešením je obohacení jídelníčku o důležité vitaminy a minerály, jako jsou zinek, vápník, hořčík a křemík, vitamin B. Dále je dobré omezit pití kávy, alkoholu a konzumaci cukru a bílé mouky, jež zbavují organismus vitaminů a minerálů.

Flíčky a rýhy 

Na nehtech se rovněž mohou objevit bílé flíčky, které jsou neklamným důsledkem nedostatkem určitých vitaminů v těle. Avitaminóza může být způsobena krátkodobým nedostatkem vitaminů nebo proděláním horečnatého onemocnění.

Zde nám pomohou vitaminy B, A, C, kyselina listová, vápník, hořčík a zinek. Pokud do měsíce nedojde ke zlepšení, je třeba navštívit lékaře. Bílé tečky mohou vznikat také v důsledku hromadění kyseliny močové v organismu.

Rýhy na nehtech mohou být způsobeny nadměrným používání saponátů, jež naše ruce vysušují. Pomůže lepší ochrana rukou například používáním rukavic a kvalitních ochranných krémů na ruce. Pokud se na nehtech objeví jiné výstupky, signalizuje to znečištění organismu. Proto je dobré nejprve tělo detoxikovat sportem a relaxačními technikami, až teprve po vyčištění dodat tělu konkrétní minerály a vitaminy.

Změněná barva nehtů

Změněná barva nehtů - například ze zdravé růžové v namodralou - značí nedostatek železa v organismu. Železo je obsaženo především ve špenátu, listové zelenině, brokolici, luštěninách, libovém masu, játrech, vejcích, švestkách nebo pivovarských kvasnicích.

Hnědé zbarvení nehtů může zračit zhoubný nádor kůže - melanom. Žlutá barva nehtu zase lupénku či jiné infekční onemocnění, jako je žloutenka. Bledé nehty mohou být při chudokrevnosti. Hodně začervenalé nehty mohou signalizovat nadbytek červených krvinek.

Plísně a lupénka

Mezi na pohled nejošklivější nemoci nehtů patří kožní a plísňové infekce. Například kožní onemocnění lupénka se může projevit voskovými, žlutými skvrnami na nehtech nejčastěji na nohou. Nemocný by měl bezodkladně navštívit kožního specialistu.

Anketa

Jakou nemocí nehtů trpíte?
1. Lámavostí
16,1 %
2. Třepením
25,1 %
3. Bílými flíčky
12,9 %
4. Žloutnutím
1 %
5. Hnědnutím
0,5 %
6. Zmodráním
0,6 %
7. Blednutím
0,4 %
8. Červenáním
0,4 %
9. Rýhami
20,4 %
10. Záděrami
18 %
11. Plísněmi
2,6 %
12. Lupénkou
1,3 %
13. Jinou nemocí
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15496 čtenářů.

Jak si hýčkat nehty na nohou a na rukou

  • měli bychom dbát na skladbu jídelníčku, na pestrou, vyváženou stravu
  • ke stavu pokožky, potažmo nehtů prospívá optimální stav duše, snažme se sportovat i relaxovat, naučme se odpočívat
  • dopřejme si doma v klidu regenerační zábal, jejž si předem koupíme ve specializované prodejně, kosmetice či na kožní klinice
  • občas svým nohám ulevme odpočinkovým roztokem, v němž nohy smáčíme a posléze ošetříme
  • na kosmetice nám mohou připravit speciální zábaly pro preventivní posílení nehtů i jako doplňkovou kůru
  • proti plísním a lámavosti pomáhá po tři týdny potírat nehty denně česnekem
  • citrónová šťáva bělí nehty zažloutlé například od nikotinu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám