Hlavní obsah

Místo svatby boj o život. Z mírné bolesti se vyklubala zákeřná infekce

Novinky, bok

Osmadvacetiletá Britka Victoria Gunstoneová na vlastní kůži poznala, jak dokáže závažná infekce téměř zmařit lidský život. V jednu chvíli se radovala z blížící se svatby, o pár dní později skončila v kómatu a bojovala o život.

Foto: Profimedia.cz

U dívky se rozvinula závažná sepse, kvůli které málem zemřela. Ilustrační foto

Článek

Victoriiny potíže začaly poměrně nenápadně, mírnou bolestí v noze a zádech, což zpočátku přisuzovala nějakému zranění. „Do nemocnice jsem šla v pátek,” začala vyprávět svůj příběh, o kterém informoval server FoxNews.

„V sobotu jsem měla být propuštěna, do neděle se ale vše zhoršilo a já byla vážně nemocná. Lékaři mi udělali různé testy, protože si mysleli, že mám sepsi (reakce těla na infekci, může se rozvinout v septický šok vedoucí k selhávání orgánů). Ale nevěděli příčinu, protože jsem neměla žádnou infekci v těle ani zranění. Stále jsem byla docela v pohodě, posléze mi ale selhalo hned několik důležitých orgánů.”

Pro všechny to byl šok. Že byla situace opravdu vážná, dokládal i fakt, že lékaři dávali dívce jen tříprocentní šanci na uzdravení. Kromě jiného prodělala i dvakrát zápal plic a potřebovala podporu dýchání. I kvůli tomu byla téměř týden v umělém spánku.

„Přišel primář a řekl, že u ní musejí navodit umělé kóma a že nemusí zvládnout anestezii,” popsala dramatické okamžiky Victoriina matka Beverley Gunstoneová.

„Sesypala jsem se a začala brečet. Řekli nám, že je vážně nemocná, dali ji na ventilátor a doporučili nám, abychom s ní nějakou dobu byli. Vyčetla jsem z toho, že nám dávali čas na to se s ní rozloučit,” dodala.

Mladá žena byla nakonec v umělém spánku pět dní, poté jí vyšly pozitivní testy na stafylokokovou sepsi. Okamžitě jí byla nasazena příslušná antibiotika a steroidy, její stav se začal pomalu zlepšovat. Lékaři ale dodnes s jistotou nevědí, co závažnou infekci v jejím těle, která vedla k sepsi, vyvolalo.

Po čtyřech týdnech mohla být mladá žena propuštěna z nemocnice, i když zpočátku byla nucena využívat invalidní vozík.

„Jako pravděpodobný důvod uvedli bakteriální nákazu, která se mohla do těla dostal skrz kůži. Doktor mi pak řekl, že mi pomohlo, že jsem měla silné plíce díky tomu, že jsem chodila cvičit. Zachránilo mi to život,” dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám