Hlavní obsah

Kvůli obezitě podstoupily dívky už v pubertě operaci žaludku

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dospívání je pro dívky obdobím hormonálních změn, které ne všechny snášejí dobře. Když se k tomu navíc připočtou výrazné potíže s váhou, může to znamenat velký nápor na psychiku. Příběhy dvou mladistvých dívek přibližují, jak se kvůli šikaně ze strany spolužáků ony a jejich rodiny odhodlaly k radikálnímu kroku - operaci žaludku.

Foto: Profimedia.cz

Počty mladistvých, kteří se potýkají s nadváhou či obezitou, celosvětově neustále narůstají. Ilustrační foto

Článek

Třináctiletou Natashu Walkerovou a jen o rok starší Ashlee Youngovou, obě z australského Queenslandu, spojuje něco, co by jen málokterý dospívající chtěl zažít. Obě se potýkaly s nadměrnou obezitou, kvůli které čelily urážkám a šikaně ze strany spolužáků, ale také cizích lidí z okolí.

A obě byly pacientkami doktora George Hopkinse, gastrointestinálního chirurga na známé klinice v Brisbane, u kterého podstoupily náročnou operaci, při které jim byl zmenšen obsah žaludku.

Jak doktor Hopkins poznamenal pro Dailymail, byť jsou obě dívky ještě velmi mladé, bylo jim doporučeno, aby operaci podstoupily. A to poté, kdy jim ke snížení hmotnosti nepomohly žádné diety ani cvičební programy, a převážně pak kvůli psychickému dopadu, který se u nich projevoval kvůli výrazné šikaně.

U obou dívek se začaly projevovat i vážné deprese.

Výrazná proměna 

U obou dívek v období po operaci začalo docházet k výrazným změnám. O něco starší Ashlee, která před operací ve svých 14 letech vážila těžko uvěřitelných 110 kilogramů, se po dvou letech proměnila v šestnáctiletou elegantní blondýnku vážící 55 kilogramů.

Natasha Walkerová podstoupila zákrok ve třinácti letech, je považována za jednu z nemladších pacientek s tímto zákrokem vůbec. Před operací vážila 128 kilogramů, po šesti měsících zhubla na 99 kilo. Jejím snem je shodit ještě třicet kilogramů.

Na operaci byla doporučena už v jedenácti letech, tehdy ji ale tým doktora Hopkinse odmítl kvůli nízkému věku operovat.

Celorodinný problém

Obezita takto mladých dívek znamenala nápor na psychiku i pro jejich rodiny. Jak uvedla matka Natashy, musela se vypořádávat s velkým pocitem viny, když ve třinácti letech své dceři konečně dala souhlas, aby mohla operaci podstoupit.

„V nemocnici se jich ptali, co všechno vyzkoušeli, a jestli je to opravdu správný krok,” svěřila reportérka Tara Brownová, která s Natashou a její rodinou prožívala celý příběh, o kterém také dělala reportáž.

„Jak se matka svěřila, její dcera měla před zákrokem neustále hlad - dojedla a za pár minut už by mohla znovu. Psychika celé rodiny byla postupem času na dně. Nejhorší bylo, že jejich dcera vstávala i v noci a doslova se přejídala vším, co našla,” dodala reportérka.

Po operaci se dívčiny neustálé chutě výrazně zmírnily, důležitým krokem k dalšímu pozitivnímu vývoji samozřejmě byla i změna zažitého jídelníčku.

Šance na lepší život i možná rizika 

Jak dodal doktor Hopkins, vedle znatelných pozitiv, která sebou zmenšení obsahu žaludku přináší, je nutno ale počítat i s určitými negativy.

Hlavním pozitivem je značné omezení nebo dokonce zastavení nekonečného apetitu, kvůli rapidní změně kapacity žaludku ale pacienti v budoucnu nejsou často schopni dodávat tělu tolik živin, kolik by potřebovali, a tak u nich hrozí časný nástup osteoporózy. Výjimkou není ani po zákroku výskyt depresí, případně závislost na alkoholu.

Největší kritici podobných zákroků u mladých lidí navíc dodávají, že stále není dostatek důkazů o tom, jak závažný může mít dopad podobná operace na zdraví dětí v budoucnu.

Austrálie je odborníky na zdraví považována za třetí 'nejtlustší' rozvinutou zemi světa. Podle statistik je milión Australanů natolik obézních, že jedinou reálnou pomocí je pro ně operace žaludku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám