Hlavní obsah

Kvůli obezitě je v ČR 700 bandáží žaludku ročně

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice se ročně u extrémně obézních pacientů uskuteční zhruba 700 bandáží žaludku. Právu to řekl v úterý Martin Fried, chirurg Klinického centra Iscare v Praze.

Článek

"Toto číslo nás řadí v rámci států EU asi doprostřed. Přitom bandáž žaludku podstoupí jen jedno procento pacientů, kteří by je potřebovali," uvedl chirurg.

Při operační bandáži se část žaludku vyřadí a tím pacient přijímá méně potravy a hubne. V prvním roce po bandáži zhubne až 35 kg, v dalších letech již méně. Zákrok se provádí u pacientů, kteří jsou extrémně obézní a bandáž je poslední nadějí, že mohou zhubnout.

Středisko v pražském Iscare ročně provede 400 takovýchto operací, a to ho řadí na osmé místo v Evropě.

Podle profesora Frieda, obezita je v Česku velmi vážný problém a souvisí s nedostatkem pohybu už i dětí ve školách a s přejídáním se. "Ne každý obézní si nemoc způsobil sám. Lidé jsou jinak geneticky dáni a jinak spalují tuky. Co sní jeden, aniž by přibyl na váze, tak druhý po stejné dávce jídla okamžitě přibere. Nesmíme se proto dívat na obézní lidi jako na ty, kteří nemají vůli sami se sebou něco dělat," řekl profesor.

Nadváha či obezita způsobuje podle jeho slov jedenáct procent všech zhoubných nádorů tlustého střeva, devět procent rakoviny prsu a čtvrtinu rakoviny ledvin a žlučníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám