Hlavní obsah

Květinový den se letos zaměřuje na prevenci rakoviny prostaty

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 12. května vyrazili do ulic 650 měst dobrovolníci s košíčky plnými žlutých kvítků se stužkou, jejichž prodejem a kampaní chtějí širokou veřejnost informovat o zákeřnostech rakoviny a možnostech prevence. Letos se organizátoři z Ligy proti rakovině zaměřují na rakovinu prostaty.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Květy měsíčku nabízely dobrovolnice v ulicích Prahy.

Článek

Co se týče informativní kampaně, pracovníci z Ligy proti rakovině říkají, že veřejnost podceňuje význam plošných vyhledávacích forem (screeningu) nádoru prsu a děložního hrdla u žen a nádoru konečníku a tlustého střeva u obou pohlaví. Svědčí o tom nižší než padesátiprocentní využívání účinných testů, plně hrazených zdravotními pojišťovnami.

Nádory prostaty předstihly rakovinu plic

Proto se středeční "květinový den" zaměřuje na prevenci. "Letos věnujeme pozornost hlavně mužům a výskytu karcinomu prostaty. Počty nově hlášených nádorů prostaty v poslední době u mužů předstihly doposud nejčastější rakovinu plic," upřesnili organizátoři Českého dne proti rakovině.

Foto: Profimedia.cz

Prostata leží pod močovým měchýřem, kde obkružuje močovou trubici. Na snímku vlevo dole vidíte chundelatou kuličku. To je zvětšený zhoubný nádor.

Veřejnost riziko onemocnění bere málo na vědomí, avšak situace ve výskytu i úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva a konečníku je v Česku alarmující. Za posledních padesát let vzrostly počty pacientů i zemřelých takřka na trojnásobek.

Včasné odhalení je zárukou vyléčení 

Profesor Dienstbier vysoké počty okomentoval: „Je pravda, že choroba postihuje hlavně starší lidi. Avšak recept na účinnou obranu, totiž na preventivní sledování zdravého stavu zažívacího ústrojí, spočívá v aktivním přístupu mladších ročníků. Bohužel z lehkomyslnosti, ostychu či strachu volí mnozí z nás pštrosí politiku – nedbat o sebe.

Většina onemocnění je odhalena, až když je pozdě. 60 procent pacientů s nádory tlustého střeva a konečníku přichází k lékaři v posledním, čtvrtém stadiu choroby, kdy je šance na vyléčení už mizivá (12 procent). Zato v časných stadiích má každý vysokou naději na uzdravení (75 %).“

Jak říká MUDr. Jan Novotný: "I přes evidentní pokrok ve vývoji protinádorových léčiv, jako jsou cytostatika, je však třeba mít stále na paměti, že je vhodné se z hlediska nádorů věnovat především prevenci, abych nádor nedostal, než být kandidátem kvalitní protinádorové léčby, které k optimu přeci jen nějaké ty krůčky chybí."

Občané podporují kampaň, péči o nemocné i výzkum

Co se týče sbírky, prodejem květinek se stužkou a výnosem z dárcovských sms, Liga proti rakovině získala prostředky, díky nimž může financovat preventivní osvětové kampaně zaměřené na péči o vlastní zdraví, zlepšovat péči o nádorově nemocné, provozovat nádorovou telefonní linku, organizovat dotované rekondiční pobyty, vydávat preventivní poradenské brožury a publikace.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Květy měsíčku nabízely dobrovolnice v ulicích Prahy.

V neposlední řadě se díky občanům daří podporovat výzkum, výuku a investiční dovybavení komplexních onkologických center.

Evropský kodex proti rakovině – hlavní zásady a doporučení

1. Nekuřte! Pokud kouříte, přestaňte. Nejste-li schopni přestat, rozhodně nekuřte v přítomnosti dětí.

2. Vyvarujte se obezity.

3. Denně vykonávejte nějakou tělesnou činnost.

4. Jezte denně více různých druhů ovoce a zeleniny, alespoň v pěti porcích. Omezte příjem potravin obsahujících živočišné tuky.

5. Jestliže pijete alkohol, ať již pivo, víno nebo koncentráty, snižte spotřebu na dva nápoje denně, jste-li muž, a na jeden, jste-li žena.

6. Nevystavujte se nadměrnému slunečnímu záření. Zvlášť důležité

je chránit děti a mladistvé. Ti, kdo mají sklon se rychle spálit, se musí chránit během celého života.

7. Dodržujte přesně pravidla ochrany před známými rakovinotvornými látkami. Dodržujte všechny zdravotní a bezpečnostní předpisy při styku s látkami, které mohou způsobit rakovinu. Dodržujte směrnice radiační hygienické služby.

8. Ženy od 25 let by se měly zapojit do skríningu děložního hrdla v programu se zajištěnou kontrolou kvality v souladu se Směrnicemi Evropské unie.

9. Ženy od 45 let by se měly zapojit do mamárního skríningu v programu se zajištěnou kontrolou kvality v souladu se Směrnicemi Evropské unie.

10. Ženy a muži od 50 let by se měli zapojit do skríningu tlustého střeva a konečníku v programech se zajištěnou kontrolou kvality.

11. Účastněte se očkovacích programů proti infekci způsobené virem hepatitidy B.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám