Hlavní obsah

Křivé zuby je dobré řešit i v dospělosti

Novinky, das

Křivé zuby nejsou jen estetický problém, který ničí sebevědomí jedince. Velmi významně mohou ovlivnit kazivost zubů, záněty dásní či bolestivost čelistních kloubů. Snažit se je narovnat má tedy smysl i v dospělosti. Neléčené zuby se navíc časem křiví stále více a tím pádem i potíží přibývá.

Foto: Profimedia.cz

Křivé zuby nejsou jen estetický problém.

Článek

Někteří lidé se narodí s rovnými zuby, ale většina to štěstí nemá a když už má, nerovnosti se mohou objevit kdykoliv během růstu. V dětství mohou ortodontické vady vzniknout například kvůli zlozvykům, ať už dlouhodobým užíváním dudlíku nebo cucáním palce či brzkým zkažením mléčných zubů a jejich předčasným vypadnutím.

Zuby se ale mohou křivit i v dospělosti. Jako následek zranění, nemoci nebo růstu či vytrhnutím zubů moudrosti. Jejich největší problém spočívá především v tom, že si je v důsledku křivosti nikdy zcela dobře nevyčistíte, kvůli čemuž hrozí, že se začnou kazit a mohou hrozit i záněty dásní či čelisti.

Vady skusu pak mohou způsobit funkční potíže v podobě problémů se žvýkáním či špatnou výslovností. Někdy také může docházet k rychlejšímu obrušování zubů, jejich páčení a předčasné ztrátě.

„Kvůli zubům můžete trpět i bolestmi hlavy nebo ušní dutiny. Když zuby tzv. nelícují, může se i stát, že si vlivem nedokonalého kousání vypěstujete i trávicí potíže,” vysvětluje ortodontistka Kateřina Mourati z pražské kliniky Dental Office H33.

Čím dříve se tedy ortodontické problémy začnou řešit, tím se tyto hrozby minimalizují.

Parodontóza není projev stárnutí

Zdraví

Péče šitá na míru

Každý ortodontista nejprve provede důkladné vyšetření chrupu, které zahrnuje zhotovení rentgenových snímků, fotografií zubů a jejich otisků nutných k tvorbě sádrových zubních modelů. Až po analýze této dokumentace je pacientovi navržen individuální léčebný plán.

Ještě před samotným nasazením rovnátek je ale důležité důkladné čištění chrupu a opravení zubních kazů apod. Problém může být i ve větším množství zubního plaku či v akutním zánětu parodontu. Vždy je tedy nejprve nutné vyřešit všechny stávající neduhy chrupu a naučit jedince, jak se starat o chrup při nošení rovnátek, jelikož u fixních rovnátek je tato péče velmi specifická.

„Velkou překážkou každé ortodontické péče je nedostatečná zubní hygiena. Pokud si jedinec zuby dobře nečistí, dásně nejsou zdravé, zuby se při léčbě pohybují pomaleji, více to bolí, a může tím dojít i k poškození zubů a okolních tkání. Pacientům, kteří si nedokážou správně vyčistit zuby, se proto rovnátka raději nenasazují,” upozorňuje ortodontista Jiří Petr.

Skřípání zubů opotřebovává a oslabuje chrup

Zdraví

Při špatné péči o chrup s rovnátky může také dojít k odvápnění zubní skloviny a vzniku bílých skvrn, což je první fáze zubního kazu v okolí nasazeného aparátu.

I z tohoto důvodu se lidem s rovnátky doporučuje pravidelně docházet na dentální hygienu.

„Dentální hygienistka odstraní nově vzniklý zubní kámen a zuby vyleští. Dále provede pacientovi opakovanou instruktáž čištění zubů kolem rovnátek, reagující na nově vzniklé situace v ústech pacienta,“ upozorňuje dentální hygienistka Zuzana Chmelařová.

Snímací a neviditelná rovnátka

Rovnátka dělíme do dvou základních skupin - na aparáty fixní a snímací.

Snímací rovnátka se používají k úpravě skusu v dětském věku. V tomto období je díky probíhajícímu růstu možné dosáhnout určitých změn ve vztahu a velikosti zubních oblouků.

Druhou skupinou snímacích rovnátek jsou tzv. retenční aparáty. Jedná se o pasivní rovnátka, jejichž použití je nezbytné u většiny pacientů po ukončení léčby fixními rovnátky. Jejich úkolem je držet zuby v nové poloze dosažené předešlou terapií po dobu nutnou k přestavbě okolních tkání a ke stabilizaci výsledku.

Poslední skupinu tvoří tzv. neviditelná rovnátka, kterými lze nahradit fixní rovnátka. Jejich předností je, že jsou velmi pohodlná a průhledná, a tedy téměř neviditelná.

Zároveň se mohou sundávat a člověk tedy pohodlně sní, na co má chuť. Nicméně u nich hrozí, že se zabarví, ať už kávou, čajem, červeným vínem či ovocným džusem, proto by se měla sundávat i z tohoto důvodu.

Proč je důležité pečovat o mezizubní prostory

Zdraví

„U nás pracujeme s neviditelnými rovnátky Beyli Dental, která jsou vyrobena pomocí 3D tiskárny ze speciálního plastu, jenž je 100% biologicky odbouratelný. Klient dostává na každý týden nový pár rovnátek. Na začátku dostává rovnátka z velmi měkkého materiálu, následně ze středně tvrdého materiálu a na závěr z velmi tvrdého materiálu. Zuby si tak zvykají postupně. Cenově pak tato léčba vychází od 35 000 do 55 000 Kč, podle závažnosti problému,” vysvětluje Kateřina Mourati.

Fixní rovnátka

Jsou pevně nasazena na zubech pacienta a skládají se ze speciálních zámků, což jsou malé součástky nalepené speciálním lepidlem na zubech. Zámky jsou spojeny navzájem ortodontickým drátem, který vyvíjí sílu potřebnou k posunu zubů. Dráty se v průběhu léčby mění a upravují.

Uchycení drátu v zámku je zajištěno pomocí malých gumiček vyráběných v mnoha pestrých i nenápadných barvách, což oceňují zejména děti, které si i díky barvám vytvářejí svou image. Naštěstí jsou dávno pryč doby, kdy byly děti kvůli rovnátkům šikanovány. Dnes je na ně pohlíženo jako na trendy záležitost.

Nicméně kromě klasických kovových zámků dnes existují i tzv. samoligující keramické zámky, ve kterých se drát uchytí po uzavření malých dvířek, která jsou součástí zámku.

„Předností těchto zámků je, že jsou menší, nižší a mají zaoblené hrany, zároveň se lépe lepí na zuby a dokonale drží,” upozorňuje Michael Stiksa ze 3M.

Nošení fixních rovnátek může být spojeno s určitým nepohodlím. Zámečky umístěné na zubech zpočátku mohou způsobit otlaky na vnitřní straně rtů a tváří. Nicméně u dětí je léčba pomocí těchto rovnátek stále preferovaná, protože zde nehrozí, že si dítě rovnátka vyndá na delší čas a léčba je pak neúčinná, jak se často stává u neviditelných rovnátek u nezodpovědných pacientů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám