Hlavní obsah

Kouření: z objevu se stala diagnóza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kouření je návyk a jak kdysi řekl Mark Twain: návyk nelze jen tak vyhodit oknem. Musíte ho laskavě svést ze schodů, doprovodit ho ke vchodu a vypoklonkovat ze dveří. Kouření rozhodně není lidskou přirozeností - zkuste si s cigaretou představit třeba psa, kočku nebo kanára.

Foto: Vladimír Motyčka

Poznáte je, nebo poznáte se? 25miliontý návštěvník pražské zoo

Článek

Kouření také není tak staré jako lidstvo samo. Teprve Plinius starší píše o vdechování kouře z kravského lejna jako o léčbě demence. Asi se to neujalo.

Tabák má svůj původ na americkém kontinentě. Mayové kouřili tabákové listy již v prvním století před Kristem. Jedna stará indiánská pověst praví, že v jakémsi období hladu sestoupila z oblak nahá dívka, posadila se na zem a položila na ni dlaně: pod levou jí vyrostla kukuřice, pod pravou boby a tam, co seděla, tabák.

Propagace tabáku v minulosti

Jeho kouření začalo mezi Indiány spíše při obřadech, nebylo tedy nikdy součástí jejich každodenního života. Indiáni také kouř neinhalovali - to je až záležitost našeho století a cigaret. Do Evropy se tato rostlina dostala s Kolumbovou lodí roku 1492. Jediná návyková látka v tabáku, tj.nikotin, získala své jméno po francouzském vyslanci Jeanu Nicotovi, který byl nadšeným propagátorem této rostliny, jíž se přisuzovaly zázračné léčivé schopnosti.

Tabák se už tehdy používal v mnoha formách. Původní američtí obyvatelé "lokali" kouř ručně točených svitků tabáku zabaleného do palmového nebo kukuřičného listu. Evropští námořníci, ze strachu z požáru na lodi, dávali přednost žvýkání. Ještě několik století se kouření tabáku šířilo pomalu. Roku 1640 vydal papež Urban VIII. bulu, zakazující kouřit v kostele. V 16. a 17.stol. se kouření již trestalo.

Zlomem v množství vykouřených cigaret se stal roku 1881 vynález stroje na jejich výrobu. Masový marketing a zavedení bezpečných zápalek v roce 1885 způsobily, že se cigarety staly velmi populárními. Z pouhých 8 cigaret na osobu za rok se v USA koncem 19.stol. Jejich počet zvýšil více než čtyřikrát.

Tabáková epidemie tedy začala s dvacátým stoletím, během něhož tabák stačil zabít víc lidí než obě světové války dohromady: asi 100 miliónů. V 21. století už bude mít na svém kontě přes miliardu životů.

Desátá verze Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace, která platí od roku 1992, už uvádí závislost na tabáku jako samostatnou nemoc - je to diagnóza F 17.

Převzato z publikace: Jak přestat kouřit. Autoři: Eva Králíková, Jiří T. Kozák. Vydalo nakladatelství Maxdorf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám