Hlavní obsah

Konzumace malého množství piva či vína prospívá lidským kostem

Lidé, kteří si denně dopřávají jednu nebo dvě sklenky vína či piva, udržují své kosti při síle. Vyplynulo to z posledního výzkumu amerických vědců.

Konzumace malého množství piva či vína prospívá lidským kostem

Podle odborníků je vliv konzumace alkoholu na složení kostní tkáně mnohem větší, než dosud předpokládali.

Sledovali 1182 mužů, 1289 žen po menopauze a 248 žen před menopauzou.
Přitom zjistili, že muži, kteří pili v malém množství pivo nebo víno, mají silnější kosti než abstinenti, ale i než ti, kteří pijí tvrdý alkohol. Podobně tomu bylo u žen.

Pivo a víno zvyšují hladinu estrogenu

"Účinky alkoholu na lidské zdraví jsou dvousečné. Dosud se vědělo, že jeho mírná konzumace snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, zároveň však i zvyšuje nebezpečí rakoviny prsu," vysvětluje doktorka Catherine Tuckerová, vedoucí výzkumu z bostonské univerzity.

Podle Tuckerové je možné, že pozitivní účinky umírněného pití piva a vína na kostní hmotu spočívá v tom, že tyto nápoje zvedají hladinu estrogenu v těle. Pivo navíc prokazatelně obsahuje značné množství křemíku, který je pro stavbu kostí nezbytný. Spolu s vínem navíc obsahuje rostlinné látky, které mohou být pro člověka prospěšné, zatímco destiláty všechny tyto složky během výroby ztrácejí.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků