Hlavní obsah

Kmenové buňky možná pomohou léčit Parkinsonovu chorobu

TOKIO

Kmenové buňky opic mohou napravit poškození mozku způsobené Parkinsonovou chorobou. K tomuto závěru dospěli japonští vědci, kteří tak výsledky svých studií přispěli ke zvýšení naděje na podobnou možnost léčby u lidí.

Foto: Petra Kulhánková
Článek

Doposud bylo známo, že terapie s kmenovými buňkami při Parkinsonově chorobě funguje u hlodavců. Vědci v časopise Journal of Clinical Investigation upozorňují, že je třeba provést další výzkumy, aby se potvrdilo, zda je tento způsob léčby bezpečný a efektivní.

Doktor Jun Takahaši a jeho kolegové odebrali kmenové buňky z opic a kultivovali je v mozkové buňky neboli neurony, které bývají při Parkinsonově chorobě poškozeny. Tyto neurony produkují dopamin. Vědci vystavili kmenové buňky růstovému faktoru, který je produkován v oblasti mozku postižené Parkinsonovou chorobou a má zřejmě ochranný vliv na neurony produkující dopamin.

Potom transplantovali neurony vypěstované z kmenových buněk opicím, které měly příznaky lidské Parkinsonovy choroby. Transplantované buňky se vyvíjely podle předpokladů a omezily příznaky Parkinsonovy choroby u opic.

U hlodavců se ale rozvinul nádor

Vědci dospěli k názoru, že transplantace embryonálních kmenových buněk jako klinická terapie Parkinsonovy choroby je technicky použitelná. Je však ještě třeba prozkoumat bezpečnost a účelnost tohoto postupu. Stejná metoda použitá u hlodavců totiž vedla k rozvoji nádorů.

William Langston z Parkinsonova ústavu v Kalifornii označil výsledky studie za povzbuzující, ale poukázal na to, že počet neuronů produkujících dopamin je velmi nízký. "Je velmi dobrá zpráva, že se neobjevily nádory, ale to může také souviset s malým počtem buněk, které přežily," upozornil.

Reklama

Související články

Sport - naděje pro Parkinsona

Parkinsonova choroba patří k nejobávanějším nemocem, neboť postupně dokáže jinak zdravého jedince proměnit v lidskou trosku. O tom vědí své například boxerský...

Výběr článků

Načítám