Hlavní obsah

Klíšťata útočí i na horách

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Dlouhá léta platilo, že na horách od nadmořské výšky 700 až 800 m se s klíštětem již člověk nesetká. Nyní se ukazuje, že toto tvrzení není pravda. Z dosavadních výsledků výzkumu vyplývá, že během posledních dvou desetiletí se horní hranice rozšíření klíštěte v Krkonoších posunula z původních 700 až 800 metrů nad mořem na dnešních více jak 1100 metrů.

Foto: Jiří Smutný

Vítězný návrh

Článek

"V souvislosti se změnami klimatu a především velmi teplým počasím na jaře a na podzim došlo zřejmě i k šíření klíšťat do vyšších nadmořských výšek. Jejich četnost kolísá i během roku. Vrchol jejich aktivity je na jaře, v horkém létě se snižuje a opět vzrůstá koncem léta a na podzim. Proto jsou pro nás tak důležité informace o napadení lidí klíšťaty ve vyšších nadmořských výškách. Když si člověk prokazatelně přinese klíště z lokalit nad 800 m, budeme rádi, pokud nás bude informovat,"říká Mgr. Jan Materna, koordinátor výzkumu v Krkonoších.  

Kromě místa potřebujeme znát i datum napadení a zda se postižený předtím nepohyboval i v níže položených lokalitách. Tyto údaje, spolu s výsledky monitorování v terénu a výsledky vyšetření budou sloužit jako podklady pro posouzení rizika," dodal.

Jedinou účinnou prevencí je očkování

Děti a dospělí se očkují buď klasicky (aplikují se dvě dávky očkovací látky s odstupem 1-3 měsíců a poté se provádí přeočkování za 9-12 měsíců) nebo zrychleně (dávka očkovací látky se aplikuje v den 0, den 7 a den 21 s přeočkováním za 12-18 měsíců). Platí, že člověk je chráněn za 14 dnů po aplikaci druhé očkovací látky.

Přeočkování se potom doporučuje vždy po třech letech od ukončeného očkování nebo od poslední dávky jednou dávkou. Od roku 2002 je v České republice dostupná speciální vakcína určená pro děti od 1 do 12 let.

NEJČASTĚJŠÍ VÝSKYT

Jižní Čechy - Český Krumlov, České Budějovice, Strakonice. Dále okolí Jindřichova Hradce, Tábora, Písku, Prachatic, Klatov a Plzně-severu.

Střední Čechy - v Praze, na Benešovsku, Kladensku a Příbramsku.

Severní Čechy - Ústí nad Labem, Pardubicko, Kutnohorsko a Havlíčkobrodsko.

Severní Morava - Opava, Šumperk a Jeseníky, Ostravsko, Olomoucko a Přerovsko.

Jižní Morava - Žďársko, Brněnsko, Blansko, Znojemsko, Třebíčsko a Jihlavsko.

Nejvyšší zamořenost bývá v okolí řek, např. Vltavy.

Po aplikaci tří injekcí je ochrana zajištěna po dobu tří let. Jedna dávka stojí 400 Kč. Očkování oceníme nejen při pobytu doma, ale také při cestování po Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Klíšťata mohou zaútočit i v zimním období

Klíšťata loni nakazila 609 lidí, z toho 68 dětí do patnácti let a 253 dospělých do 45 let, ostatní byli starší. Klíšťata, která přenášejí infekční onemocnění...

Proti klíšťovce se bráníme již nyní

Předjaří láká k procházkám do přírody. A i když se nám louky a lesy zdají ještě ospalé, příroda se velmi rychle probouzí. "A spolu s nimi klíšťata. Neměli...

Výběr článků

Načítám