Hlavní obsah

Klíšťata mohou zaútočit i v zimním období

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Klíšťata loni nakazila 609 lidí, z toho 68 dětí do patnácti let a 253 dospělých do 45 let, ostatní byli starší. Klíšťata, která přenášejí infekční onemocnění mozku a mozkových blan, loni zabila tři lidi.

Foto: Tomáš Vašíček

Jan Čáka (vpravo) a místostarosta Příbrami Ivan Šedivý si podali ruku po skautsku.

Článek

"Vždy se vyplatí se proti klíšťové encefalitidě nechat očkovat. Hodně lidí chodí do přírody a očkování podceňuje, a to i přesto, že je nejúčinnější," řekla Hana Roháčová z infekční kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka a upozornila, že infikovaným klíštětem se lze nakazit i během zimního období.

"Někdy se stává, že v hromadě spadaného listí a nebo ve dřevě, které pak pálíme v krbu, se uchovávají klíšťata. Když je přeneseme do tepla, probudí se a mohou nás nakazit. Proto bychom se v takovém případě vždy měli dobře prohlédnout," vysvětlila Roháčová. 

Očkování využilo jen 10% populace

Od loňského roku přispívá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na očkování mimo dětí i některým zájmovým skupinám dospělých, např. včelařům. Přitom v České republice je zatím očkováno asi deset procent populace, většinou jde o děti, o něž se obávají rodiče.

Mnohem horší průběh však má toto onemocnění u dospělých, kteří očkování podceňují. Vyznačuje se například dlouhou rekonvalescencí, která může dosahovat až tří měsíců. V invalidním důchodu končí přibližně jedno procento nemocných.

Reklama

Výběr článků

Načítám