Hlavní obsah

Klimatizace v horku uleví, může ale způsobit řadu zdravotních problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatizace v horkých dnech lidem výrazně uleví, může ale způsobit i řadu zdravotních problémů. Pokud je nastavena na příliš nízkou teplotu, lidé nachladnou. Rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou nemá být větší než sedm stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Najít optimální teplotu pro všechny lidi v open space, je přímo nadlidský výkon.

Článek

Zdravotní rizika klimatizace jsou spojena také se znečištěním filtrů. S chladným proudem vzduchu se mohou šířit do místnosti infekce a plísně.

Navíc klimatizace snižuje i vlhkost vzduchu, takže vysušuje nosní sliznice. Zdravou sliznici dýchacích cest pokrývá vrstvička hlenu, která ji chrání proti vpádu virů. U lidí, kteří pobývají v klimatizovaných místnostech častěji, se však tato ochranná vrstva vysušuje a riziko nákazy stoupá.

Zdravotní problémy mohou způsobovat také větráky na pracovním stole, pokud ženou vzduch přímo na člověka. Proud vzduchu vysušuje pokožku a způsobuje pálení očí. Větráky by proto neměly směřovat vzduch přímo, ale protáčet ho v místnosti, tím skutečně lidem od pocitu vedra uleví.

Strach z uzavřené místnosti

Některým lidem vadí, že klimatizace a větráky hlučí a že si v klimatizované místnosti nemohou otevřít okno. Je to zčásti psychická reakce, v uzavřené místnosti mají pocit, že jsou v kleci.

Názory lidí na to, jak má být teplo či chladno na pracovišti, se liší. Vybírat si nemohou například pokladní v klimatizovaných centrech či zaměstnanci úřadů a bank. Tráví v klimatizovaných prostorách celou pracovní dobu. Odborníci jim radí alespoň se vybavit svetrem a teplými ponožkami.

Klimatizace není vše

V tropických dnech před bouřkou bývá větší počet zranění i silničních nehod. Je-li venku 30 stupňů, je v kabině auta bez klimatizace o třetinu více. Člověk se potí, tělo ztrácí vodu, krevní oběh se zrychluje, tlak stoupá. Důležité tedy je dostatečně pít, a pokud je auto vybaveno klimatizací, zapnout ji na odpovídající hodnoty.

Nejen pobyt, ale i odchod z klimatizovaného prostoru může být pro organismus zátěží. Proto než se člověk vydá z klimatizovaného prostoru do horkých ulic, měl by chvíli setrvat v místě bez klimatizace, například na chodbě, a napít se vlažné minerálky.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak používat v autě klimatizaci

Současné teploty stoupají ke třiceti stupňům, cestování v automobilu bez klimatizace tak není úplně příjemné. Ale ani když klimatizaci v autě máte, můžete na...

Výběr článků

Načítám