Hlavní obsah

Klimaktérium jako účelný tah přírody

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menopauza žen je přírodní anomálií. Konec plodnosti předbíhá o desítky let průměrný věk, kterého se ženy dožijí.

Článek

Pokud se obrátíte se svými zdravotními potížemi na lékaře, máte jistotu, že neumřete přirozenou smrtí. Musí se najít nějaká nemoc, která způsobila váš odchod ze světa. Pro patology je nepřípustné uvést do pitevního protokolu jako příčinu úmrtí sešlost věkem.  

A přitom je jisté, že pokud nezahynete při dopravní nehodě nebo nespácháte sebevraždu, musí to být selhání některého životně důležitého orgánu, co způsobí, že vám zazvoní hrana. Ale který orgán to zrovna bude?

Ideálním stavem je rovnoměrné stárnutí celého těla. I v technice platí, že nejlépe zkonstruovaný je stroj, jehož součástky se opotřebovávají zhruba stejnou rychlostí. Tento princip ostatně vyznával i génius automobilového průmyslu Henry Ford.  

Vypráví se, že jednou vyslal tým svých zaměstnanců na automobilové vrakoviště. Jeho lidé měli na místě zjistit, které součástky jeho nejprodávanějšího modelu T jsou nejvíce opotřebované. Navýsost ho upokojil fakt, že s výjimkou předimenzovaných čepů náprav projevovaly všechny stejný stupeň opotřebení.  

Lidské tělo je konstruováno podobně jako legendární Fordka. Věkem se nám všechno v těle začíná rozpadat souběžně. Stejné je to u zvířat, která spokojeně žijí v zoologické zahradě. I tady platí "čepové pravidlo" Henryho Forda. Všechny tělesné orgány doslouží prakticky naráz. Ve volné přírodě to bývá jiné, tady zvíře často zahubí útok predátora nebo zahyne při nehodě.  

Proč menopauza postihuje člověka a ne zvířata

U člověka však existuje jedna výjimka, která bije do očí. Touto přírodní anomálií je menopauza. Konec plodnosti předbíhá průměrný věk, kterého se žena dožilivého je, o desítky let. Přitom nejde o civilizační vymoženost. Tento jev se vyskytuje i u žen přírodních národů. Činnost vaječníků vyhasíná díky plánu přírody. Stane se tak v době, kdy všechny ostatní orgány bývají ještě v pořádku.  

Jaký je pak smysl tohoto zdánlivého omylu? Proč se právě v této předčasné ztrátě plodnosti liší člověk od ostatních živočichů? Bude to asi v důsledku toho, že dítě zůstává závislé na rodičích mnohem delší dobu, než je v přírodě běžné. Dokonce i mláďata lidoopů si po odstavení začínají sama sbírat potravu, zatímco dítě by nepochybně zahynulo. Pro lidské mládě je nezbytné, aby matka žila ještě nejméně deset až dvanáct let po jeho narození v relativně dobré kondici.  

Zdánlivě předčasná ženská menopauza není tedy přírodním omylem. Naopak je vysoce účelným opatřením. Proto nám připadají poněkud paradoxní některé snahy asistované reprodukce při oplodňování šedesátiletých rodiček. I když musíme zase na druhé straně přiznat, že tyto dámy bývají docela bohaté. Takže se o jejich děti může postarat i někdo jiný.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýty o velkém penisu

Myslel jsem si, že o velikosti mužského přirození bylo řečeno a napsáno snad všechno. Besedy s dospívající mládeží i dotazy lidí pubertě dávno odrostlých...

Sexuální inzeráty jsou stále otevřenější

Je to fantastický jev. Za celý život nepotkáme dva naprosto stejné jedince. Dokonce jednovaječná dvojčata mají nespočet odlišností, i když nemusí být na první...

Nejisté otcovství a pátrání po něm

Matka je vždy jistá, otec nikoliv. Tato moudrost se traduje už od dob starých Římanů. Platila po staletí až donedávna, kdy moderní metody asistované reprodukce...

Výběr článků

Načítám