Hlavní obsah

Když plodnost není samozřejmost

Novinky, Eva Dvořáková

Počet neplodných párů v Česku za posledních deset let rapidně vzrostl. V dnešní době se jejich řady odhadují zhruba na 20 až 25 procent. Před šesti lety podstoupily neplodné páry zhruba osmnáct tisíc léčebných cyklů, v loňském roce už to bylo téměř šestadvacet tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Čekání na dítě je velká zkouška pokory a nejistoty. Ilustrační foto

Článek

„Pokud se tendence umělých oplodnění bude stále zvyšovat, mohla by být zhruba za 15 až 20 let polovina z narozených dětí počata uměle,“ říká s nadsázkou David Rumpík, ředitel reprodukční kliniky a gynekologie ve Zlíně.

Tyto znepokojivé vyhlídky se netýkají jen nás. Před třinácti lety byl měsíc červen vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) Měsícem reprodukčního zdraví. Akce si získala celosvětovou podporu a Česká gynekologická a porodnická společnost dala podnět ke vzniku Národního dne neplodnosti, který připadá na 6. června.

Vyšetření zdarma

Již pátým rokem tak nabízí zhruba čtyřicítka specializovaných klinik v celé republice buď v tento den, nebo i po celý měsíc možnost jak ženám, tak mužům zdarma a bez doporučení lékaře vyšetření plodnosti.

Vyšetřit plodnost muže je jednodušší. Proto je dobré, aby pár, který má problém s početím, začal právě rozborem mužova spermiogramu. Jenže muži mají často z vyšetření podvědomý strach. Bojí se, že by test mohl dopadnout špatně.

Muži odevzdají ideálně po zhruba tří až čtyřdenní sexuální abstinenci vzorek spermatu, který je následně podroben mikroskopickému zkoumání. Pokud je kvalita spermatu nízká, nebo jsou spermie málo aktivní, jsou navržena následná zdravotní opatření. Výsledky jsou již do několika hodin. Cena vyšetření se jinak pohybuje okolo 1000 Kč. Na vyšetření často chodí i muži, kteří se jen chtějí přesvědčit, zda jsou vůbec plodní, i když o početí dítěte ještě neuvažují.

 Nález 20 procent mužů odpovídá těžké poruše plodnosti

„Naší nabídky anonymního bezplatného vyšetření spermiogramu v rámci Měsíce reprodukčního zdraví využilo v letech 2002–2013 celkem 1057 mužů, přičemž věkový průměr v roce 2013 byl 34 let,“ říká Jan Šulc z kliniky Gest a dodává, že i letos je zájem o vyšetření velký a kapacita volných míst je už prakticky naplněna. „Došlo k mírnému zlepšení nálezů ve srovnání s minulými roky. Nicméně 20 procent u nás vyšetřených mužů má nález odpovídající těžké poruše plodnosti.“

V rámci projektu probíhá u žen zdarma vyšetření odběrem krve, kterou lze odebrat kterýkoliv den menstruačního cyklu a bez podmínky být nalačno. V krvi se pak stanoví hladina AMH (Antimülleriánský hormon), díky které je možné odhadnout, zdali má žena dostatečné množství vajíček pro plánované těhotenství.

„Dalšími vyšetřeními v rámci bezplatného vyšetření Fertility Check jsou pak 3D ultrazvuk vaječníků k odhadnutí tzv. ovariální rezervy, tedy kapacity vaječníků na odhadnutí zásoby oocytů (vajíček) k oplodnění, a odborné vyhodnocení získaných výsledků. Považuji za velmi důležité zdůraznit, že komplexnost problematiky neplodnosti je vždy problémem páru, nikoli jen ženy nebo jen muže,“ upozorňuje lékařka Hana Višňová, vedoucí pražské kliniky asistované reprodukce IVF CUBE.

„Pokud chce žena znát svůj hormonální profil včetně ultrazvukového vyšetření a netrpí žádnými zdravotními problémy, na naší klinice zaplatí mimo dnešní testování zdarma zaplatí zhruba dva tisíce korun,“ dodává Višňová.

Příběh s dobrým koncem

O tom, že otěhotnět se nedá jen mávnutím kouzelného proutku, ví své i paní Simona Procházková. „V okamžiku, kdy jsme si řekli, že nastal ten správný čas a rádi bychom byli tři, by mě ani ve snu nenapadlo, že splnit si toto přání bude tak těžké a cesta dlouhá téměř šest let,“ začíná vyprávět svůj příběh. Vysadila antikoncepční pilulky a začala se těšit, že budou moci s manželem brzy pořizovat kočárek.

Jenže pak jí testy odhalily sníženou funkci štítné žlázy s diagnózou autoimunitního zánětu štítné žlázy, v jejímž pravém laloku byl navíc nalezen mikrokarcinom. Následovaly dvě operace a půlroční rekonvalescence. „Když jsem od lékařů opět dostala zelenou, naše snažení o miminko pokračovalo. Jenže se další dva roky nedařilo, a tak jsme začali navštěvovat centrum asistované reprodukce. Nakonec jsme po sérii vyšetření, kdy žádné neodhalilo problém, podstoupili umělé oplodnění (IVF).

„Bohužel jsem dvakrát samovolně potratila v raném stádiu těhotenství. Po změně lékaře jsem absolvovala operaci, kde mi byly zjištěny srůsty a endometrióza, pak následovala půlroční hormonální léčba a měsíc v lázních. Poté jsme zkusili další umělé oplodnění. Bohužel opět bez výsledku. Utratili jsme za naše pokusy desetitisíce a byli jsme už ze všeho psychicky vyčerpaní a unavení. Nakonec se v nás něco zlomilo a řekli jsme si dost, už to stačilo,“ říká paní Procházková.

Neustálá snaha o dítě a stres s tím spojený negativně působily i na vztah. „Uvědomila jsem si, že kvůli tomu nechci obětovat naše úžasné manželství. Po pěti letech snažení jsme si tedy podali žádost o adopci a začali se těšit, že si domů brzy přineseme vysněné miminko. Jenomže příroda tomu chtěla jinak a brzy poté, co jsme naše urputné snahy vzdali, objevila jsem na těhotenském testu dvě čárky. Začali jsme věřit na zázraky, v létě přeci jen budeme tři,“ vypráví příběh se šťastným koncem Simona Procházková.

Největším nepřítelem je pocit bezradnosti

K případu paní Procházkové se vyjadřuje i její ošetřující lékař Jaroslav Hulvert, primář kliniky asistované reprodukce ISCARE: „V tomto případě jsem cítil malou bezradnost, protože existuje určité procento pacientek, kterým prostě nemůžete pomoci. U paní Procházkové metody současné medicíny neodhalily žádný závažný problém, proč nemohla otěhotnět. Jenže my lékaři jsme součástí jejich snahy a musíme vydržet.”

„Opakovaně se setkávám s případy, kdy začínám pochybovat, ale ženy to nevzdávají. Také ale někdy svým pacientkám říkám, že největším nepřítelem je jejich hlava, a situace, kdy podléhají bezradnosti. Když pak paní Procházková přišla do ordinace s úsměvem na tváři a se slovy, že má pozitivní těhotenský test, skoro jsem tomu nevěřil. Ale nakonec se vše v dobré obrátilo, což považuji za obrovský úspěch, a i osobně můžu říci, že z toho mám velkou radost,“ dodává lékař.

Psychika hraje důležitou roli

„Psychika hraje v životě velmi důležitou roli. Pokud je člověk přemotivován, nikdy nemůže podat výkon, jaký by si přál, a příliš velké přání může mít za následek, že realizace je nakonec překažena,“ říká psycholožka Marta Boučková.

Spoustě bezdětných párů se doporučuje, aby se od problému oprostily a snažily se na něj příliš nemyslet. Ale to není tak jednoduché. „Když vám řeknu: nemyslete na Eiffelovu věž, na co budete myslet? Na Eiffelovku. To znamená, že naplnit radu vědomě na něco nemyslet je velmi těžké. Navíc přejete-li si dítě, pak i každodenní život vás neustále konfrontuje s podněty, které vám vaši touhu připomínají. Čekání na dítě je velká zkouška pokory a nejistoty, ve které lidé jen velmi neradi žijí," dodává Boučková.

Za neplodnost se považuje neschopnost otěhotnění po jednom roce pravidelného nechráněného styku. Zatímco v minulosti to byly převážně ženy, které se s tímto problémem potýkaly, v dnešní době je tomu jinak. „Za neplodnost je zodpovědný asi ve 40 procentech muž, v dalších 40 procentech žena a ve zbývajících 20 procentech může být problém s početím způsoben kombinací faktorů u obou partnerů,“ dodává Rumpík.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám