Hlavní obsah

Když kostní metabolismus nepracuje správně

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud je vše v pořádku, u každého jedince se obmění za rok 5-10 % kostní hmoty. Po třicítce se toto množství začne postupně snižovat. Pokud ale kostní metabolismus nepracuje správně, může se přestat obnovovat úplně a v důsledku toho může vzniknout celá řada zdravotních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Metabolismus kostí také ovlivňuje nedostatek vápníku a vitaminu D.

Článek

Na poruchy kostního metabolismu má vliv řada faktorů. Jsou to vrozené predispozice či hladina hormonů. Velkou roli ale, jako v mnoha jiných případech, hraje i náš životní styl. Situaci zhoršuje, když člověk kouří, nadměrně konzumuje alkohol a jeho fyzická aktivita je nedostatečná.

Metabolismus kostí ale také ovlivňuje nedostatek vápníku a vitaminu D. „Déčko“ napomáhá vstřebávání vápníku z potravy. Jeho hlavním zdrojem je přitom sluneční záření a menší množství lze získat i z potravy. „Když ho nemáme dost, nedokáže tělo správně využít vápník, i kdybychom ho ve stravě přijímali dostatek,” vysvětluje MUDr. Ivo Sotorník, DrSc.

Podle mnohých odborníků velmi záleží, jak moc jsme si ukládali základní kostní „stavební materiály”, jako je vápník, vitamin D a další minerály, během svého dětství. Kdo si v dětství do této pomyslné „banky“ uložil málo nezbytných složek pro zdravý růst kostí, mnohem dříve dosáhne na její dno. Pokud navíc neměl jedinec v dětství dostatek zdravého pohybu, prořídlá kost má v pozdějším věku vyšší tendence ke zlomeninám.

„Problém s metabolismem kostí se totiž často odrazí ve zvýšené křehkosti kostí. V důsledku toho bývají četnější jejich zlomeniny. Týká se to hlavně obratlů a dlouhých kostí, například stehenní. Bezprostřední riziko hrozí skupině lidí staršího věku. Na osteoporózu je potřeba upozornit také ženy po menopauze, protože po ní klesá hladina pohlavních hormonů,” upozorňuje prof. MUDr. Vladimír Palička.

Co nás může upozornit na blížící se osteoporózu

Bohužel toto onemocnění se dlouhou dobu nijak neprojevuje, ani nebolí. Projevy nemoci jsou tak velmi nenápadné a většinou se na ně přijde až ve vyšším věku, když již není cesta zpět.

Mnohdy se na nemoc přijde, až když nastává typický pokles tělesné výšky (někdy až o 10 až 15 cm), začínají velmi bolet záda a klouby, což ale k věku patří, tyto projevy se tak nedají bezpečně přiřadit výhradně k tomuto onemocnění.

„Většina pacientů trpících osteoporózou jsou ženy. Podle průzkumů onemocněním trpí každá třetí žena ve věku nad 50 let. Obvykle se nemoc projeví skutečně po menopauze (klimakteriu), v době, kdy poklesne produkce ženských pohlavních hormonů, které mají schopnost velmi dobře chránit kostru.

Po přechodu se u žen velmi často objeví prudký pokles hustoty kostí, který vede k osteoporóze. Tento pokles může nastat velmi rychle, u některých pacientek i 2 až 3 roky po klimakteriu, nejčastěji však přibližně po 5 až 8 letech,” vysvětluje profesor Palička.

Jak zlepšit svůj zdravotní stav po diagnostice osteoporózy
Neztrácet hlavu a „nevzdávat se“. Je potřeba si uvědomit, že osteoporóza je sice závažná choroba, ale dá se úspěšně léčit. Bylo by zcela špatné, kdyby si pacientka řekla: „Mám vysoké riziko zlomeniny, od teď budu jen sedět nebo ležet, abych si nic nezlomila.“ Pohyb je základem dobrého kostního metabolismu. Pokud nic jiného, tak alespoň 20-30 minut svižné chůze denně.
Spolupracovat s lékařem a „spojit se s ním proti chorobě“. Společně jistě najdeme pro každou pacientku (nebo pacienta) tu nejlepší cestu a nejlepší způsob léčby – i nejlepší lék.
Upravit styl života a životosprávu: nejen výše zmíněný pohyb, ale dostatek příjmu vápníku a vitaminu D. Vápník je především v mléce a mléčných výrobcích, ale i v máku, sójových přípravcích a dalších potravinách. Obvykle to ale nestačí a je potřeba (po poradě s lékařem) přijímat další vápník formou léků. Vitamin D je především v rybách, ale i ten je potřeba obvykle doplňovat tabletami.

Vyšetření zdarma

Pokud chcete zjistit, zda je váš kostní metabolismus v rovnováze, využijte bezplatného vyšetření krve v období od 14. do 30. září. Navštivte kterékoli z odběrových pracovišť společnosti synlab czech, vyplňte s personálem speciální žádanku a nechte si odebrat vzorek krve.

Výsledky vyšetření obdržíte poštou. Pokud budou hodnoty měřených parametrů mimo hraniční meze, doporučí vám, abyste výsledky konzultovali s ošetřujícím lékařem.

Veškeré informace o bezplatném vyšetření krve, a dokonce i žádanku, naleznete také na www.zdravinaroda.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám