Hlavní obsah

Kdy začínáme myslet zdravěji

Novinky, bok

Když je člověk mladý a svobodný, má spoustu plánů. Hlavou se mu většinou honí myšlenky na to, co bych chtěl profesně dokázat, kam všude by se chtěl podívat atd. Zdraví a každodenní řešení, co například smí a nesmí jíst, protože by mu to mohlo do budoucna uškodit, většinou do přehledu myšlenek nepatří. To je hudba budoucnosti. Kdy ale nastane ten čas, kdy se lidé začínají více zaobírat otázkami vlastního zdraví?

Foto: Profimedia.cz

Otázku vlastního zdraví a životního stylu prý začínají lidé řešit po třicítce.

Článek

Mládí v mnohých lidech vyvolává pocit neohroženosti a odolnosti. Jak ale stárneme, máme nejen rozdílné názory na spoustu věcí, ale také začínáme přemýšlet o tom, co bude v budoucnu. Jak si najít spolehlivé bydlení, založit rodinu atd.  A dříve nebo později nastane chvíle, kdy začneme řešit i vlastní zdraví, které jsme dosud brali jako samozřejmost.

Dá se ale nějak přesněji zjistit, kdy lidé začínají více uvažovat o svém zdraví? Na to se snažili najít odpověď redaktoři serveru Dailymail. A podle nich odpověď existuje - v 36 letech.

To je prý zhruba období, kdy si začínáme uvědomovat mnohem více svou nesmrtelnost a přijímáme větší odpovědnost za svůj styl života. Vedou nás k tomu často i určité okamžiky, které nám najednou začnou vstupovat do života - úmrtí v rodině, varování lékařů ohledně možného budoucího problému, ale také třeba nepříjemné narážky okolí na náš život, uvádí průzkum, který si nechala zpracovat britská nemocnice Spire Bristol.

Okamžik změny

V rámci studie bylo dotazováno zhruba 2000 dobrovolníků různého věku a hlavním zjišťovaným aspektem byl jejich postoj k životu. Poměrně šokující bylo zjištění, že více než 56 % dotázaných ignoruje možná zdravotní rizika a žije aktuálním okamžikem.

Ostatní, kteří své zdraví řeší (šlo převážně o jedince starší 36 let), téměř souhrnně tvrdí, že období, kdy si začali uvědomovat rizika pro své zdraví, přišlo zhruba s věkem 36 let.

Zároveň se ukázalo, že ve chvíli, kdy si lidé uvědomí možné zdravotní komplikace, je téměř okamžitě mají snahu řešit - přecházejí na zdravější stravování, chtějí přestat kouřit, omezují alkohol atd.

I malé změny mají smysl 

„Jsou to jasné náznaky, že zdravěji začínáme myslet až mezi třicátým a čtyřicátým rokem, kdy je pro nás najednou zdraví velmi důležité. Změny k lepšímu, které chceme provést, ale nejsou v tomto věku už tak jednoduché, jako by byly, kdybychom je dělali třeba ve dvaceti. I tak se ale každá snaha cení. I malé změny mohou totiž do budoucna znamenat velký zdravotní přínos,” uvedl ředitel nemocnice Spire Bristol.

Bohužel i přes mnohá varování, jak například nedostatek pohybu a špatné stravování, kouření a nadmíra alkoholu ničí zdraví, se najde stále velké množství lidí, kteří s tím nehodlají nic dělat. Častým odůvodněním bývá tvrzení, že život je příliš krátký na to, aby se neprožil se naplno.

Otázka dlouhodobého zdraví je podstatná jen pro čtyři dotázané z deseti, ostatní vyznávají životní krédo „žít teď a naplno”.

Každý sedmý Brit pak záměrně ignoruje zdravotní rizika a odmítá přijmout jakoukoli změnu či odpovědnost.

Co nám nejvíc otevře oči 

Redaktoři zmiňovaného serveru si dali práci, a sestavili i žebříček Top 10 věcí, které nám prý otevřou oči, a kvůli nimž začneme přehodnocovat nebo případně měnit svůj životní postoj.

Překvapivě nejdůležitějším mezníkem je samotné stárnutí, s přibývajícími roky se nám plíží do hlavy stále více myšlenek na to, jak to s námi za pár let bude. Na druhém místě je strach z různých onemocnění, která by nás mohla v dohledné době poznamenat.

Neméně podstatným okamžikem, který mnohé lidi vyděsí, je úmrtí nějakého blízkého člověka či přímo člena rodiny. Následuje varování lékaře a posléze šok z toho, jak jsme na tom aktuálně. Šestou příčku obsadila vážná nemoc v rodině, sedmým bodem, který nás prý začne v určitém věku ovlivňovat, jsou například i pořady o špatných stravovacích návycích.

Osmé místo zabírají negativní komentáře okolí na naše zdraví, deváté pak nějaký vážnější úraz, který se nám stal. Top desítku uzavírají negativní informace ohledně veřejného zdraví v našem regionu či zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemoci z blahobytu trápí čím dál víc lidí

Špatně se stravujeme a málo se hýbeme. Žijeme v rychlé, moderní době, v přetechnizovaném světě, kdy mnohdy nemáme čas se normálně a v klidu najíst nebo nalézt...

Stres v manželství ohrožuje vztah i zdraví

Stresující manželství může mít nedozírné následky nejen na samotný vztah, ale i na zdraví, což potvrdilo hned několik vědeckých studií. Příliš mnoho stresu...

Jak zůstat fit i po čtyřicítce

Zatímco ještě počátkem minulého století se žena po čtyřicítce připravovala na přicházející čas stáří, dnes je v plné síle a život si mnohdy užívá mnohem...

Výběr článků

Načítám