Hlavní obsah

Každý třetí dostane rakovinu, každý čtvrtý na ni zemře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice každý třetí občan dostane zhoubný nádor, tedy rakovinu, a každý čtvrtý na tuto nemoc zemře. Řekl to v úterý profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti po jejím jednání.

Foto: René Herzán

Pohled na broumovský benediktinský klášter z klášterní zahrady od Galerie Dům.

Článek

"I když se situace lepší, stále např. v rakovině tlustého střeva patříme ke státům s nejvyšším výskytem na počet obyvatel. Chceme stav zlepšit právě přijatým národním onkologickým programem," prohlásil profesor Vorlíček. Dodal, že občan musí být informován o prevenci i o tom, kde a jak se může léčit.

"Začneme už na školách, kde by měla probíhat odborná výuka prevence nádorů. Samozřejmostí by mělo být snížení počtu mladých, kteří kouří. Pomáhat bychom měli i změnám ve výživě a životním stylu," prohlásil profesor Vorlíček.

Program chce zlepšit včasnou diagnostiku zhoubných nádorů, a to zejména ve spolupráci s praktickými lékaři. Inovovat by se měla i náplň preventivních prohlídek tak, aby onkologické onemocnění bylo zachyceno včas, protože pak je velká naděje na vyléčení.  

Vzniknou onkologická centra

Vzniknout mají i onkologická centra, v nichž by se léčba koncentrovala a která by byla vybavena nejmodernější technikou. Těchto center bude pět až deset na celou republiku a pacienti budou za léčením dojíždět dál než nyní.

Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi, který národní onkologický program plně podporuje a je připraven ho prosadit do praxe, se domnívá, že v případě center bude třeba překonat místní zájmy a politické tlaky z jednotlivých stran. "Bude to nepopulární a kontroverzní, ale chceme-li zlepšit léčbu, jinak než koncentrací do velkých center to prostě nejde," prohlásil Kubinyi.

Nyní jednotlivé lékařské společnosti dostanou tento národní onkologický program a svým podpisem stvrdí, že se k němu přihlašují. To je i zaváže, aby ho dodržovaly.

Není to program na dva, tři roky, ale možná i na dvacet let. Pravidelně bude vyhodnocován. Nečekejme ani převratné změny v léčení.

"Dál bude nejúčinnější léčba chirurgická, chemoterapie a radioterapie. Využijí se i všechny nejmodernější poznatky z léčby zhoubných nádorů," řekl profesor Vorlíček.

Reklama

Související témata:

Související články

Pití piva prý způsobuje rakovinu

Pozor na pití piva, zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí autoři několika lékařských výzkumů z poslední doby. Jejich oponenti z vědeckých i lékařských kruhů naopak...

Výběr článků

Načítám