Hlavní obsah

Každý rok se v Česku narodí 30 slaných dětí

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ročně se v České republice narodí asi třicet tzv. slaných dětí. Tedy dětí s cystickou fibrózou. V současnosti je diagnostikováno asi pět set nemocných. Stejný počet dětí se ale neléčí vůbec, nebo se léčí pod chybnou diagnózou.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti je diagnostikováno asi 500 nemocných cystickou fibrózou.

Článek

Pozdní zahájení léčby může výrazně zhoršit průběh onemocnění, vysvětluje Lenka Eislerová, výkonná ředitelka Klubu nemocných cystickou fibrózou.

Proč se dětem takto nemocným říká slané děti? „Nemocní cystickou fibrózou mají totiž výrazně slanější pot, a proto se jim laicky říká slané děti," vysvětluje Lenka Eislerová.

Během května se v Česku bude konat již desátý ročník akce Pomoc pro slané děti pod patronací Klubu nemocných cystickou fibrózou. Osvětový a charitativní projekt se každoročně snaží informovat veřejnost o tomto dosud nevyléčitelném onemocnění.

Informační stánky Klubu nemocných cystickou fibrózou budou umístěny na následujících místech: 13. května v Praze 4 u metra Pankrác, 14. května v Brně - roh ul. Veselá, Solniční a Česká, 16. května v Pardubicích na rohu ul. Palackého třída a Havlíčkova, 17. května v Hradci Králové na Baťkově náměstí a 20. května v Plzni ve Smetanových sadech.

Co to je cystická fibróza

Cystická fibróza je dědičně získané nevyléčitelné onemocnění, které vážně postihuje trávicí a dýchací systém. Charakteristická je tvorba abnormálně hustého hlenu, který zůstává v dýchacích cestách a slinivce břišní. Nemocní nemohou odkašlávat hlen z plic a tím dochází k množení bakterií, které způsobují trvalý zánět.

Slinivka břišní blokovaná hustým hlenem nemůže uvolňovat enzymy nutné k trávení. Cystickou fibrózu provázejí i další komplikace - diabetes, cirhóza jater, osteoporóza atd.

Nemocní potřebují každodenní náročnou léčbu. Zhruba polovina z nich se dnes dožívá 32 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám