Hlavní obsah

Každý čtvrtý středoškolák je ohrožen rakovinou

Novinky, zun

Je to varující. V průběhu svého života s vysokou pravděpodobností onemocní rakovinou každý čtvrtý člověk, kterému je dnes patnáct let a každý třetí, kterému je dnes osmnáct. Mladí Češi ve věku 15 – 18 let jsou totiž významně vystaveni působení řady rizikových faktorů způsobujících onkologická onemocnění nebo přispívajících k jejich vzniku. Jedinou možností, jak nepříznivý vývoj zvrátit, je pro ně významně změnit životní styl.

Foto: Profimedia.cz

Více než čtvrtina středoškoláků pravidelně kouří

Článek

Vyplynulo to z průzkumu na středních školách. Podle něj jsou hlavními riziky, jimž se čeští středoškoláci dobrovolně vystavují, kouření, konzumace tučných jídel a alkoholu a podceňování ochrany kůže před slunečním zářením.

Pravidelně kouří 28 % středoškoláků, každý pátý chlapec a každá dvacátá dívka mají nadváhu, osm z deseti se v dosavadním životě nejméně jednou spálilo na sluníčku tak, že se jim sloupala kůže, čtyři z pěti středoškoláků jí až dvakrát týdně uzeniny nebo smažená jídla a téměř každý druhý vypije za týden dvě až tři piva nebo stejný počet „panáků“ či skoro půl litru vína.

Průzkum proběhl v květnu a červnu mezi studenty středních škol z celé ČR v rámci osvětové akce Rakovina není náhoda, která s podporou Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR probíhá od ledna 2011 a jíž se dosud zúčastnilo více než tři tisíce studentů.

Na otázky odpovídalo 547 respondentů, z toho 375 dívek a 172 chlapců ve věku 15 až 18 let. Obsah, struktura otázek a jejich hodnocení byly konzultovány s ředitelem Masarykova onkologického ústavu a předsedou České onkologické společnosti prof. MUDr. Jiřím Vorlíčkem, CSc.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší mýty o rakovině plic

Zhoubný nádor plic patří mezi nejčastější příčiny úmrtí u nás. Je to dáno především pozdní diagnostikou onemocnění, jelikož nemocní přijdou k lékaři obvykle...

Výběr článků

Načítám