Hlavní obsah

Kašel nemusí být pouze projevem infekce dýchacích cest

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile udeřily první mrazy, začali lidé v autobusech, tramvajích i ve vlacích pokašlávat. Spousta z nás neumí s kašlem efektivně bojovat, což je překvapující vzhledem k tomu, jak častým jevem je. Máme sklon nad ním mávnout rukou a vykašlat se na něj.

Foto: Profimedia.cz

Na kašel pomáhá i přírodní medicína.

Článek

Hodně postižených netuší, že nemusí být jen projevem infekce dýchacích cest, ale také alergie, astmatu, bronchitidy, chronické obstrukční plicní nemoci, zhoubného nádoru plic a řady dalších chorob.

Hlen jako přirozený filtr

Abychom pochopili, jak se s kašlem co nejefektivněji vypořádat, musíme vědět o dýchacích cestách alespoň to nejzákladnější.

Jsou vystlané řasinkovým epitelem. V něm najdeme sekreční buňky. Ty produkují malé množství hlenu, který má funkci jakéhosi filtru. Zachycuje se v něm prach, mikroby a různé cizorodé částečky. Řasinky jej pak posunují ven z dýchacích trubic až do hltanu. Pokud dojde k infikování dýchacích cest, produkce hlenu se výrazně zvýší. Ten navíc může zhoustnout nebo ulpívat na stěnách těchto cest. Kašel je pak jednoduchým mechanismem našeho organismu, jak dýchací trubice znovu zprůchodnit.

Jiným typem kašle je ten suchý, dráždivý, který bývá typický třeba pro počáteční fázi chřipky nebo i jiných akutních infekcí horních cest dýchacích. Při nich jsou sliznice dýchacích cest překrvené, podrážděné, ale nezvyšuje se tvorba hlenu.

Léčení podle typu potíží

Léčbu je nutné nasadit podle typu kašle. Na ten první jsou vhodné prostředky, které podporují vykašlávaní hlenu, rozředí ho a usnadní řasinkám jejich činnost, případně ji zrychlí.

Na suchý, dráždivý nebo příliš silný kašel, který nám brání například ve spánku, bývají vhodné zklidňující prostředky. Většina z nich tlumí kašlací reflex.

Kombinovat oba typy prostředků je nevhodné a nesmyslné. Dojde pak ke zbytečnému hromadění většího množství hlenu v dýchacích cestách, kterého se organismus nedokáže dostatečně účinně zbavit právě pomocí kašle.

Kašel vyvolaný virovou nebo bakteriální infekcí nás obvykle trápí zhruba 14 dní. Pokud trvá déle než měsíc, nejde o akutní, ale o chronický kašel. A jak jsme si řekli už v úvodu, měli bychom společně s lékaři zapátrat, co je jeho příčinou.

Spojenci z říše rostlin

V posledních letech se staly hodně populární různé byliny a léčivé rostliny. Na kašel jich pomáhá celá řada.

Mateřídouška, tymián, anýz, fenykl nebo eukalyptus, přesněji řečeno silice z nich, dezinfikují dýchací cesty, zvyšují produkci hlenu a zrychlují pohyb řasinek. Květ divizny nebo prvosenky a kořen lékořice, případně mydlice lékařské stimulují sekreci hlenu v průduškách, a díky obsahu saponinů ho dělají tekutějším.

Islandský lišejník, jitrocel, proskurník, sléz, květ podbělu anebo lněné semeno obsahují látky, které na sebe dokážou vázat vodu a vytvářejí vazké roztoky. Obalují jimi podrážděnou sliznici dýchacích cest a zmírňují její mechanické i chemické dráždění.

Květy lípy a bezu černého obsahují flavonoidy. Ty brání pronikání bakterií do buněk sliznice dýchacích cest, a tedy šíření infekce. Mají také protizánětlivý účinek. Na kašel se dnes málokdy používá jedna bylina (výjimkou je snad jen jitrocelový sirup).

Výrobci čajových směsí kombinují léčivky tak, aby jejich účinek byl co nejkomplexnější. Tedy aby zvýšil tvorbu hlenu, rozředil ho, přispěl k jeho odstranění a zároveň mírně dezinfikoval dýchací cesty.

Neobvyklá příčina

Reflux, tedy nedomykavost žaludečního svěrače, je zdravotní komplikací, která kašel často vyvolává. Naprostá většina lidí ji však téměř nezná. Dochází při ní k úniku žaludečních šťáv zpět do krku, obvykle vleže, ve spánku. Kyselé šťávy podráždí citlivé sliznice v oblasti jícnu, a to pak postiženého člověka nutí ke kašli.

U kojenců je reflux nebezpečný, protože dítě může šťávy vdechnout. Často však u nich zmizí ve chvíli, kdy začnou jíst tuhou stravu. Nejčastějším preventivním opatřením je spánek v sedačce nebo na několika polštářích, tedy v šikmé poloze. Ta brání vzestupu šťáv do hltanu a do jícnu.

Další informace

Řadu zajímavých informací o kašli najdete na www.ordinace.cz  nebo na www.wikipedie.cz , kde je na konci stránky věnované tomuto tématu odkaz na článek  Příčiny kašle a jeho léčba. Naleznete v něm přehlednou tabulku různých druhů kašlání a jeho možných zdravotních příčin.

Hodně druhů kašle rozeznávají také homeopati, stačí nahlédnout do Praktické homeopatie (Boiron). Řadě lidí na něj pomáhá například homeopatický sirup. Olejové zábaly, které maminky dávají dětem na prsa, mají smysl teprve ve chvíli, kdy problémy zasáhnou dolní dýchací cesty.

Lidové léčitelství uvádí jako jeden z receptů vývar z cibule oslazený medem, případně ochucený majoránkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Na kašel platí tradiční medicína

Nachlazení není v této roční době žádnou zvláštností. Je jen na nás, jakou léčbu zvolíme a jak se s touto nepříjemností vypořádáme. Na kašel se dá použít řada...

Med tiší kašel a pomáhá spát

Nová studie potvrdila, že čajová lžička medu před spaním tiší kašel a navíc pomáhá k lepšímu spánku. Tato medicína našich prababiček má dokonce lepší výsledky...

Výběr článků

Načítám