Hlavní obsah

K závislostem jsou nejnáchylnější sebevědomí lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Ač je to k nevíře, nejvíce náchylní lidé k závislostem jsou ti, co o sobě prohlašují, že mají pevnou vůli. Přišli na to psychologové z Northwestern University.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří si myslí, že mají pevnou vůli, snadno podlehnou závislosti na různých věcech.

Článek

„Lidé nejsou zrovna dobří v předvídání své vůle vzhledem ke svodům a ti, kteří jsou si v tomto ohledu nejjistější kontrolou nad sebou samými, jsou nejvíce ohroženi závislostí na těchto pokušeních,“ tvrdí profesor Loran Nordgren z Northwestern University v Illinois.

V testech s vysokoškolskými studenty pak jeho tým prokázal, že osoby nejvíce sebevědomé s ohledem na odolávání pokušením si dvakrát častěji zapálily cigaretu než ty, které uváděly nízkou míru sebeovládání a slabou vůli.

„Oni také démonizují ty druhé. Mají velmi nehezký pohled na jiné lidi, kteří jednají impulzivně, protože věří, že oni sami by se tak nikdy nechovali,“ dodal Nodrgren.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření není zlozvyk, ale nemoc

V České republice kouří dva a půl miliónu osob. To je čtvrtina obyvatel. "Ročně kvůli kouření zemře 18 000 lidí, tedy jedno okresní město," říká doktorka...

Výběr článků

Načítám