Hlavní obsah

Jídla, kterých byste se měli vyvarovat před spaním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stane se vám, že si dáte večeři, a potom nemůžete spát, nebo se v noci probouzíte? Na vině může být jídlo, které jste snědli. Server mujer.hoy přinesl seznam čtyř jídel, kterým byste se večer raději měli vyhnout velkým obloukem.

Foto: Profimedia.cz

Tuk obsažený ve zmrzlině se večer usazuje v těle a nemá šanci, abyste ho spálili.

Článek

Zmrzlina

Dáte si večeři, sprchu, v klidu si lehnete do postele s knížkou v ruce a miskou zmrzliny? Ve skutečnosti to není zrovna ideální zvyk. Tuk, který je obsažen ve zmrzlině, se vám začne usazovat v těle a nemá absolutně žádnou šanci, abyste ho spálili. Navíc cukr vaše tělo napumpuje energií, kterou už večer nemůžete plně využít.

Večer si naopak přejete, aby se vaše tělo přeorientovalo do klidového režimu a pomalu se připravovalo na spánek. Váš mozek je však zmaten rozdílnými zprávami, které přijímá, a neví, jak má zareagovat. Další mínus je, že se cukr začne hromadit a pomalu se měnit v tuk. Poslední výzkumy navíc prokázaly, že konzumace sladkých pokrmů před spaním zvyšuje riziko špatných snů.

Foto: Profimedia.cz

Celer

Pokud jste milovníky celeru a pokrmů obsahujících celer, pak zpozorněte. Tato zelenina totiž patří mezi přírodní diuretika, což jsou látky s močopudným účinkem, které zvyšují výdej tekutin z ledvin.

V medicíně se běžně používá k odstranění nadměrného množství zadržené vody v organismu a ke zvýšenému vylučování některých látek. Což v překladu znamená, že pokud si dáte k večeři například celerový salát, celerové pyré nebo pomazánku, pak si zajistíte noc plnou častého probouzení, nucení k močení a běhání na toaletu.

Foto: Profimedia.cz

Těstoviny

Těstoviny jsou ideální způsob, jak rychle a účinně zahnat velký hlad během dne, ale dát si těstoviny k večeři už tak vhodné není. Vzhledem k tomu, že obsahují velké množství sacharidů, které dodají tělu energii, dojde ke stejnému problému jako u zmrzliny. Mozek dostane dvě opačné informace a neví, jakou si vybrat. Navíc tělo večer nemá šanci spalovat a tuk se ukládá do kritických partií.

Problém dělají i další ingredience, které se k těstovinovým pokrmům přidávají, tedy různé smetanové omáčky, restovaná rajčata, sýr, olivový olej, to vše zvyšuje příjem kalorií. Těstoviny navíc mají vysoký glykemický index, který zvyšuje hladinu cukru v organismu, a to může způsobit, že se budete v noci častěji probouzet a celková kvalita vašeho spánku nebude ideální.

Foto: Profimedia.cz

Cereálie

Potraviny obsahující cereálie a obiloviny jsou především vynikajícím zdrojem vlákniny a energie. Obsahují však i cukr a sacharidy. Tím pádem stejně jako těstoviny zvyšují hladinu cukru v krvi, a to může zhoršit celkovou kvalitu spánku, protože cukr bude bránit tělu v odpočinku a relaxaci. Proto si raději dejte vaše oblíbené celozrnné pečivo nebo cereálie s jogurtem k snídani, což vám zajistí pocit sytosti a dostatek energie na celý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám