Hlavní obsah

Jednoduchý test zjišťuje rakovinu jícnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMBRIDGE

Vědci v Cambridge vyvinuli jednoduchý test, který je schopen zjistit počátky rakoviny jícnu. V minulosti jedinou cestou ke zjištění počátečních známek této rakoviny byla zastrčená trubice s kamerou do jícnu.

Článek

Tato procedura je však značně riskantní a nákladná, a tak doktoři této možnosti příliš nevyužívali. Doktorka Rebecca Fitzgeraldová přišla na daleko jednodušší metodu. Pacient spolkne pórovitou pilulku, která v sobě má nitku.

Jakmile se pilulka dostane do jícnu, vytáhne jí za nitku ven. Ta cestou seškrábne buňky ze stěny jícnu, které jsou poté testovány.

Fitzgeraldová říká, že většina lidí bohužel nezjistí, že mají tento typ rakoviny dříve, než je pozdě. "Pokud ji budeme schopni diagnostikovat v počátečních fázích, tak budou mít pacienti daleko vyšší šanci na přežití. Pokud se k nám dostane pacient s počáteční fází rakoviny jícnu, tak je šance na vyléčení 80 procent," řekla Fitzgeraldová.

Reklama

Související témata:

Související články

S přiměřenou dávkou vína proti rakovině

Australský výzkum ujišťoval, jaký vliv má umírněné pití vína na rakovinu vaječníků. K překvapení lékařů ukázal, že snižuje riziko této choroby. Na konferenci...

Výběr článků

Načítám