Hlavní obsah

Jed štírů by mohl pomoci při operacích rakoviny

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Vědci ze Spojených států tvrdí, že jed štírů nabízí dosud netušené možnosti využití při léčbě zhoubných nádorů. Některé chemikálie obsažené v jedové žláze volně žijících druhů těchto klepítkatců totiž dokáží přesně rozeznat nádorové buňky od zdravých a zvýraznit je.

Článek

Štíři se volně vyskytují především v Africe, Americe, Indii, Karibiku a pár druhů jich známe také v Evropě. Většina z nich je člověku neškodná, jen minimum druhů má jed tak silný, že může člověka ohrozit na životě. Štípnutí většiny štírů, kteří si nosí jedovou žlázu na koncových článcích zadečku (abdomenu), je velmi bolestivé.

Vědci z USA si však všimli, že látka chlorotoxin obsažená v jedu může přesně rozlišit nádorovou tkáň od zdravé i v případě, že je aplikována jen na několik stovek buněk. To by mohlo významně pomoci při zdokonalení léčby širokého spektra různých typů rakoviny.

Tato metoda umožní chirurgům přesnější operace

Experti jsou přesvědčeni, že nová metoda chirurgům pomůže při vedení jejich řezu. Jed totiž rozliší přesně jen nádorové buňky. Pokud se spojí s fluoreskujícím markerem, pak budou rakovinné buňky jasně svítit. Tým Jamese Olsona už to laboratorně otestoval a prokázal funkčnost principu. Operující lékař by v budoucnu mohl jasně vidět, která tkáň svítí a je tedy napadená. Tu bude schopen odstranit, aniž by zbytečně poškodil zdravé buňky, nebo naopak nechal v těle zbytky těch nádorových.

Největší význam to má zvláště pro léčbu nádorů mozku. Tam závisí na přesném odstranění rakovinných buněk a minimálním poškození zdravé tkáně úspěšnost léčby až z 80 procent. Chlorotoxin je při detekci nádorů prý až pětsetkrát citlivější než magnetická rezonance.

V pokusech s hlodavci dokázala směs chlorotoxinu a fluoreskující látky zobrazit jasně nádor velikosti jednoho milimetru v průměru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám