Hlavní obsah

Jaké tuky je vhodné zařadit do stravy

Novinky, ema

Když někdo slyší slovo tuk, automaticky se mu zježí chlupy na těle. Jenomže tento přístup není úplně v pořádku. Pokud se totiž zaměříme na tuky zdravé, které bez problémů můžeme zařadit do dietního jídelníčku, není se čeho bát. Stačí jen vědět, které to jsou.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí lidé dělají okolo zdravých, tučných potravin zbytečnou paniku a zapomínají, jak přínosné mohou být pro naše zdraví a že jsou vhodné i do redukčního jídelníčku.

Článek

Ve vhodně sestaveném jídelníčku mohou být tuky ve skutečnosti velmi prospěšné. Podporují metabolismus a spalování, ale i produkci hormonů a hubnutí celkově. U některých lidí zařazení většího množství zdravých tuků může dokonce zlepšit stav pokožky, nehtů, vlasů a pleti celkově.

Strava s vysokým obsahem zdravých tuků člověka také zasytí, takže je daleko méně pravděpodobné, že ho mezi jednotlivými jídly budou přepadat neovladatelné chutě. Jaké tuky je tedy vhodné zařadit?

Avokádo

Tento druh ovoce sice patří k jednomu z nejkaloričtějších druhů (na 100 g asi 220 kcal), i přesto je ale vhodné při hubnutí. Kromě toho, že v něm najdeme řadu vitamínů (A, C, E) a minerálních látek (draslík, měď, hořčík, fosfor), obsahuje mononenasycené tuky, které pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu.

Losos

Další položka na seznamu, která zřejmě nebude pro nikoho velkým překvapením. Pokud vyberete dobrý, kvalitní a čerstvý kousek, dostanete do těla nenasycený rybí tuk, který je spojován se snižováním rizika srdečních chorob. Dále také bílkoviny, omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Ryba je lehko stravitelná, neobsahuje sacharidy, a i přesto, že zhruba ve 100 g obsahuje až 6 g tuku, nemusíte se bát ji do jídelníčku zařadit několikrát týdně.

Olivový olej

Mononenasycené tuky jsou pro tělo lehce stravitelné. Organismus je snadno vstřebá a umí si i účinně poradit s jejich odstraňováním. Rozlučte se proto s klasickým řepkovým a slunečnicovým olejem a nahraďte jej olivovým, extra panenským olejem. Používejte ho na smažení i pečení, místo koupených zálivek si pomocí olivového oleje a balzamika vytvořte vlastní zdravý salátový dresink.

Kromě olivového se bez výčitek můžete svěřit i oleji lněnému. Ten obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Bloggerka Annie Lawlessová pro Dailymail doporučuje přidat tento druh oleje do ovesné kaše, anebo také, jako v případě oleje olivového, do dresinku k zelenině.

Makadamové ořechy

Tento druh ořechů patří pravděpodobně mezi ty nejtučnější vůbec. Pokud jich ale denně nesníte dvě hrsti, rozhodně vám kvůli nim kila na váze nepřibudou. Makadamové ořechy obsahují esenciální mastné kyseliny, vitamíny, ale také látky jako zinek nebo selen.

Protože tento typ ořechů neobsahuje cholesterol, jsou velmi vhodnou svačinkou i pro ty, kteří se potýkají s jeho vysokými hladinami. A to zejména proto, že obsahují mononenasycené zdravé tuky (nejvíce ze všech druhů ořechů), které, jak už bylo řečeno u avokáda, pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Odbornice přes zdravou stravu doporučuje střídmě konzumovat kromě makadamových ořechů i mandle. Ačkoliv neobsahují příznivý počet omega 3 a 6 mastných kyselin, vyrovnávají to obsahem jiných výživných látek (vitamín E, železo, hořčík, vápník).

Vajíčka se žloutky

Mnoho lidí poblázněných do zdravé stravy zbytečně plýtvá žloutky. Z vajec totiž spotřebují pouze bílky a žloutky často končí v koši. To je škoda. Obsahují totiž hlavně tuky, dále také vitamíny A, D, E, K a vápník, železo, zinek, biotin, thiamin, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B6 a B12.

Navíc mnohé výzkumy ukázaly, že bílky mohou mít stejný anebo ještě horší metabolický efekt na hladiny inzulínu a cukru v krvi jako sacharidy. A to z toho důvodu, že postrádají právě tuk ze žloutku, který pomáhá tělu s absorpcí proteinu.

Ořechová másla

Samozřejmě nemáme na mysli ta průmyslově vyráběná, uměle doslazovaná a ochucená. Pokud si ořechové máslo uděláte sami doma, bude obsahovat daleko více výživných a zdraví prospěšných látek, než ten nejdražší bio výrobek.

Pokud už se rozhodnete jej přeci jen koupit, pečlivě nastuduje obal a složení. Dávejte si pozor na tepelnou úpravu másla a další přísady, které se do něj ve výrobním procesu mohly dostat.

Jak na domácí recept? Dva šálky ořechů dejte do mixéru společně s malým množstvím vody a mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Nebojte se přidat trochu rostlinného oleje, pokud máslo stále nevypadá podle vašich představ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám