Hlavní obsah

Jak zmírnit následky špatného spánku

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není nic horšího, než se celou noc převalovat a usilovně se snažit usnout. Zvuk budíku vás ráno nepříjemně vytrhne ze spánku a vám se zdá, že jste naspali sotva pár minut. Naštěstí můžete zmírnit dopady nekvalitního spánku tím, že začnete dodržovat pár jednoduchých tipů. Vynechat kávu je jen jeden z nich.

Foto: Profimedia.cz

Neklidný spánek dokáže člověka vyřadit z běžného denního režimu.

Článek

Spánek je důležitý, aby si odpočinulo tělo, stejně tak mozek. Zpomaluje se při něm dýchání i tep. V případě nespavosti si ale místo odpočinku navozujeme pocity úzkosti, závratě a poruchy soustředění.

Naštěstí existuje několik způsobů, jak se vyhnout vedlejším příznakům nekvalitního spánku. V první řadě je třeba si uvědomit, že „spánek nesouvisí jen s tělem, ale hlavně mozkem,” jak říká expert na spánek Neil Stanley pro server Byrdie.

Vstaňte hned

Možná si myslíte, že pokud budete odkládat zvonění na budíku a vstávání do doby, než je nezbytně nutné, vynahradí vám to probdělou noc. Opak je ale pravdou, uvádí odborník.

„Vstaňte ihned po probuzení, odhrňte závěsy a pusťte čerstvý vzduch do svého pokoje. Nezapomeňte se nasnídat, řeknete tak svému tělu, že je připravené na den,” dodává.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvý vzduch vám pomůže se probudit.

Povinnosti si odškrtněte ráno

V případě, že vás po probdělé noci čekají neodkladné záležitosti, snažte se je vyřešit co nejdříve, ideálně hned ráno. Věřte, že s přibývajícími hodinami se vám do úkolů bude chtít daleko méně a je možné, že nezvládnete udělat všechno, co jste chtěli.

Foto: Profimedia.cz

Neodkládejte povinnosti.

Zapomeňte na kávu

Pití kávy má jen dočasný účinek na to, jak moc budete unavení. Po jednom šálku si tělo bude žádat další a vy si budete připadat vyčerpanější než předtím. Navíc pití více šálků kávy denně má neblahý vliv na organismus, kvůli přemíře kofeinu v těle se vám opět nebude chtít spát.

Foto: Profimedia.cz

Kávu raději vynechte.

Kávu si dopřejte pouze v případě, že se jedná o váš ranní rituál, na který se každý den těšíte. Vytržení z běžného standardu by vás mohlo vyvést z míry a udělat z vás mrzouta.

Hýbejte se

Chcete-li se vyhnout usínání na pracovišti, zapojte co nejvíce vlastní tělo. Místo oběda se běžte projít, a pokud máte šanci, zamluvte si odpolední hodinu jógy nebo pilates.

Foto: Profimedia.cz

Lehké cvičení vám pomůže v kocentraci.

Nechte spánku volný průběh

Logika praví, pokud jste se minulou noc nevyspali, další si to musíte vynahradit. Pokud ale půjdete spát příliš brzo, může se stát, že se vám opět nepodaří usnout.

Snažte si po práci odpočinout a zrelaxovat a poté jít spát v obvyklou hodinu, abyste si ještě více nerozhodili spací rytmus.

Reklama

Související témata:

Související články

Veganství není dieta, můžete i přibrat

Lidí, kteří se zaměřují na veganskou stravu, každým rokem přibývá. Důvody jsou jak etické, tak zdravotní. Ačkoli z jídelníčku mizí tučné potraviny, jako jsou...

Naučte se šetřit rodinný rozpočet i planetu

Spočítali jste si někdy, kolikrát chodíte týdně s odpadky, ve kterých často končí zbytečně i jídlo? Pokud chcete pomoci životnímu prostředí, nemusíte se hned...

Výběr článků

Načítám