Hlavní obsah

Jak zatočit s nočními návštěvami lednice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přistihli jste se, že se vám čím dál tím častěji stává, že se v noci vzbudíte hlady a vaše kroky míří k ledničce? Pak máte zřejmě narušený cirkadiánní rytmus a je na čase přijít na to, co je příčinou.

Foto: Profimedia.cz

Noční návštěvy ledničky nejsou ničím výjimečným.

Článek

Pokud vstáváte hluboko v noci se záchvaty hladu, nejspíše je vina ve vaší životosprávě.

„Spánek je obvykle poměrně tuhý, a proto je nestandardní, když se uprostřed noci probudíme,“ říká neuroložka Erin Hanlonová pro Huffington Post a dodává, že naše vnitřní biologické hodiny navíc neočekávají, že bychom v tuto dobu jedli.

Pokud se probouzíte na večerní svačinku pouze jednou za čas, není důvod k obavám. Jiná situace ale je, když se pozdní svačení stane pravidlem. Co může být spouštěč a jak své návyky změnit?

Nejíte dostatečně během dne

Pokud během dne nespotřebujete vyvážené množství kalorií, je velmi pravděpodobné, že si o ně tělo začne říkat v noci.

„Pokud držíte dietu nebo se výrazně omezujete například vynecháním jídla nebo nadměrným cvičením, může dojít k výraznému kalorickému deficitu,“ říká dietoložka Alissa Rumseyová.

Jak dlouho před spaním přestat jíst a proč

Zdraví

Nedostatečně spíte

Spánková deprivace může vyvést z rovnováhy hormony ghrelin a leptin regulující chuť k jídlu. Důsledkem pak může být větší hlad či chuť na vysokosacharidové potraviny ve večerních hodinách.

„Předchozí studie prokázaly, že nedostatek spánku souvisí se zvýšenou chutí k jídlu,“ říká Rumseyová.

Jste ve stresu

Někdy se nejedná o fyzický hlad, který vás budí uprostřed noci. Může se jednat o reakci vašeho těla na stres. Jakmile se probudíte, jdete k ledničce, abyste se jídlem uklidnili.

„Emoční stravování může určitě zpomalit vaše myšlenkové pochody. Při trávení jídla dojde k rozptýlení od úzkosti, která vám možná nedává spát,“ říká Kelly Allisonová, profesorka psychologie.

Máte syndrom nočního stravování

Pokud se stravujete v noci na denní bázi, může se jednat o syndrom nočního stravování. Lidé, kteří tímto syndromem trpí, konzumují významnou část své potravy během noci. Zároveň často trpí špatnou náladou, která se zhoršuje s večerem, špatně usínají a věří, že musí něco sníst, aby dokázali usnout.

Šest chyb, které se odrážejí na vaší produktivitě

Zdraví

Co dělat s nočním hladem?

Začněte tím, že budete věnovat více pozornosti možným spouštěčům tohoto chování. Ujistěte se, že během dne dostatečně jíte a spíte alespoň 7 hodin denně. Pokud se budete i dále budit, vyzkoušejte si dát lehkou večeři hodinu až dvě před spaním, abyste se cítili plní, ale zároveň měli čas na částečné vytrávení.

Ideální je spárovat sacharidy s bílkovinami. Příkladem je jogurt s musli, cereálie s mlékem nebo třeba sýr s ovesnými krekry.

Větší jídla by vám naopak mohla spánek narušit. Odborníci také radí zavést si deník, kam si budete zapisovat své noční výlety do ledničky. Ten se pak může hodit jako důkaz, když se rozhodnete řešit přetrvávající problém s odborníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám