Hlavní obsah

Jak řešit bolestivou menstruaci

Právo, Petr Veselý

Bolesti při menstruaci trápí zhruba třetinu žen. Často je berou jako věc, se kterou se musí naučit žít, protože patří k ženskému údělu. Jenže nemusí. Problém je ale v tom, že lékař někdy najde řešení snadno, jindy ne. Bolestivá menstruace totiž mívá různé příčiny.

Foto: Profimedia.cz

Bolesti při menstruaci trápí zhruba třetinu žen.

Článek

Bolest bývá různě intenzívní. Mnoho žen může dokonce na čas úplně vyřadit z běžného života. Někdy ji doprovázejí i další potíže, jako jsou podrážděnost, napětí a bolesti v prsou, pocit nafouklého břicha atd. Lékaři je zahrnují pod diagnózu s názvem premenstruační syndrom (PMS).

Problémy se často objeví dva až tři dny před začátkem krvácení. Typické jsou pro ně nepříjemné pocity a sílící bolesti v podbřišku, v kříži nebo v zádech. Ty se někdy promítají až do oblasti stehen, případně do nohou. Také je občas doprovázejí křeče.

Odborníci vědí, že bolestivou menstruaci často vyvolávají hormonální výkyvy, hlavně nerovnováha mezi ženskými hormony: estrogenem a progesteronem. Může se však na nich podílet také vysoká hladina prostaglandinů, látek podobných hormonům. Ty pomáhají při odlučování děložní sliznice. Pokud jich organismus produkuje příliš mnoho, dochází k nadměrné stimulaci hladkých svalů dělohy a ke zmíněným potížím.

U některých žen se objeví také bolesti hlavy a podbřišku, méně časté bývají průjmy nebo zvracení.

Co může pomoci?

Řada žen sahá při bolestech po analgeticích. Těmi však jen mírní následky svých potíží. Lepší je vyzkoušet řešení, které jde víc po příčině jejich problémů.

  • Někdy pomohou antikoncepční tabletky s jiným schématem užívání. Místo 21 + 7 dní, kdy žena bere pilulky s účinnou a bez účinné látky, zkusí tabletky se zkráceným schématem užívání: 24 + 4 nebo jen 26 + 2. Mívá pak obvykle vyrovnanější hladiny hormonů.
  • Dalším řešením může být, že žena bere po dohodě s gynekologem antikoncepční pilulky nepřetržitě, tedy bez zmíněné pauzy. Díky tomu nedojde k menstruaci, a tím ani k problémům, které ji mohou doprovázet.
  • Jinou variantou tohoto řešení je nepřetržité užívání poševního kroužku nebo náplasti, tedy bez zmíněných pauz na menstruaci. To, že se z nich hormony, které blokují ovulaci, dostávají do těla průběžně, také přispívá ke klidnějším hormonálním hladinám.
  • Dalším možným řešením je nitroděložní tělísko s hormonem. Ten se z něj uvolňuje nepřetržitě, dokonce několik let. Snižuje výšku nitroděložní sliznice. Část žen po něm přestane menstruovat úplně, u jiných se krvácení zmírní, stejně jako potíže, které ho doprovázejí, tedy včetně bolestí.
  • Pokud bývají příčinou rozkolísaných hladin hormonů stresy, které žena zažívá doma nebo v práci, mohou jí pomoci antidepresiva. I tuto možnost by měla probrat se svým gynekologem.

Bez hormonů

Ženy, které odmítají hormonální antikoncepci nebo ji nesmějí užívat kvůli poruše krevní srážlivosti, kouření, zánětu žil, případně riziku rakoviny, mohou vyzkoušet byliny.

Užitečný bývá třeba drmek obecný. Působí nepřímo na některé ženské hormony a odborníci na byliny ho doporučují jak při bolestivé menstruaci, tak při nadměrném krvácení a k úpravě menstruačního cyklu.

Psychiku uklidní třezalka, jež také umí tlumit nepříjemné křeče v podbřišku, bolesti hlavy a nervozitu nebo podrážděné reakce. Bylinkáři dále doporučují ploštičník hroznovitý, brutnák lékařský, pupalku dvouletou, lněný olej nebo čaj z majoránky.

Na křeče někdy pomáhá i věc zdánlivě banální jako třeba hořčík. Ke zmírnění potíží při premenstruačním syndromu přispívá i vápník spolu s vitamínem E nebo B6.

Signál jiné nemoci

V každém případě je důležité vědět, že bylinky účinkují hodně individuálně a jemně. Hodí se na mírné nebo střední obtíže. Neměly by nahrazovat návštěvu u gynekologa, a to zejména proto, že bolestivá menstruace může být signálem jiných, často vážnějších chorob:

  • myomů, tedy nezhoubných nádorů, které se začnou tvořit v děloze;
  • rakoviny tohoto orgánu;
  • poruchy štítné žlázy;
  • endometriózy, při které se děložní sliznice dostane mimo tento orgán, někam do těla a tam reaguje na signály ženského hormonálního systému: krvácí nebo bolí;
  • polypů, tedy výrůstků na děložní sliznici;
  • srůstů po operaci a řady dalších nemocí nebo zdravotních problémů. 

Prospěje i pohyb

Velmi častou příčinou bolestivé menstruace, na kterou gynekologové ne vždy myslí, jsou ochablé, nebo naopak stažené svaly pánevního dna. Tvoří totiž jakousi síť, která drží ve správném postavení řadu orgánů, včetně vaječníků a dělohy.

Pokud nefunguje, jak má, mohou se vedle bolestivé menstruace objevit bolesti páteře a někdy i břicha, bolesti při souloži, problémy s otěhotněním, ale také s vyprazdňováním nebo udržením moči apod.

Pod vedením zkušené fyzioterapeutky dokážou ženy vycvičit svaly tak, že se řady svých potíží zbaví, nebo je aspoň zmírní. Ideální je rehabilitační klinika nebo ordinace, kde tyto problémy často řeší a pacientky tu naučí i uznávané Kegelovy cviky, jež ženě pomohou nejen s menstruací, ale například i s inkontinencí nebo s lepším prožíváním sexu. Někdy ženiny problémy vyřeší i u nás oblíbená metodika Ludmily Mojžíšové.

Užitečné je také cvičení na rehabilitačních míčích, jóga nebo břišní tanec. „Klientky obvykle přestane bolet páteř v oblasti beder a hrudi,“ řekla mi Miluše Králová, instruktorka břišního tance. „Řadě z nich se nezlepší jen bolestivá menstruace, ale také sexuální život. Navíc se celkově uvolní, lépe vnímají své tělo a spontánněji prožívají své tělesné pocity.“

Reklama

Související témata:

Související články

Proč během menstruace přibíráme

Také se vám zdá, že se během menstruace vaše džíny pravidelně smrskávají a vy se nejlépe cítíte ve volnějším oblečení? Věřte, že na vině není nadýmání. Lékaři...

Jak menstruace ovlivňuje zdraví ženy

Kolem menstruace panuje na internetu celá řada mýtů, které u žen vzbuzují mnohdy zbytečné obavy o jejich zdraví. Přestože má menstruační cyklus každá žena...

Výběr článků

Načítám