Hlavní obsah

Jak přežít vlnu veder i bez klimatizace

Léto se ukázalo v plné síle. Pokud jej nemůžete trávit u vody, máme pro vás tipy, jak přežít horké noci i dny v kanceláři či na rozpálených ulicích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jezte kořeněná jídla

Přirozenou součástí národních kuchyní exotických států jsou pálivá jídla. A není tomu jen tak. Ačkoliv by se mohlo zdát, že pikantní jídelníček se hodí spíše do zimních měsíců, kdy se potřebujeme rozehřát, je to právě naopak.

Kořeněné jídlo zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu a odráží teplotu počasí. To způsobí, že se začnete potit a vaše tělesné teplo se využije k odpaření vlhkosti. Výsledek? Začnete se přirozeně ochlazovat.

Aby se vám lépe spalo, odborník na spánek Dave Gibson doporučuje, abyste si doma uvařili pálivou večeři a snědli ji alespoň tři hodiny před spánkem.

Vložte lůžkoviny do mrazáku

Po dlouhém dni stráveném na slunci se každý chce vrátit do studené postele. Pokud je ale vaše postel stále rozpálená, zkuste ji ochladit pomocí jednoduchého triku.

Doktor Mike Farquhar, poradce pro spánkovou medicínu z Evelina London Children’s Hospital, doporučuje, abyste si před spánkem umístili lůžkoviny na pár minut do mrazáku a zchladili je.

Jak se během veder dobře vyspat

Styl

Nezapomeňte ale lůžkoviny vložit do plastových sáčků, aby nekontaminovaly potraviny, nebo naopak.

Led před ventilátorem

Nemáte doma vlastní klimatizační jednotku? Nevadí, vytvořit si ji můžete za pár korun. Stačit vám bude obyčejný větrák a lahev plná ledu. Trik spočívá v tom, že led ochlazuje vzduch kolem sebe a větrák ho pomáhá šířit dál do místnosti.

Vyhněte se kofeinu a alkoholu

Kofeinové nápoje jako čaj a káva mohou způsobit dehydrataci, což je jeden z největších rizikových faktorů, kterým čelíme během veder. Totéž platí i pro alkohol.

„Je životně důležité zůstat dostatečně hydratovaní. Pijte hodně čisté vody a vyhýbejte se kofeinu i alkoholu. Jedná se o jednoduché zásady, díky nimž přečkáte léto v pořádku,“ říká doktorka Louise Smithová pro Daily Mail.

Jak přežít horko. Pár tipů pro slunečné dny bez kolapsů

Zdraví

Noste volné oblečení

Vyhněte se těžkým a neprodyšným materiálům, naopak vsaďte na přírodní lehké tkaniny, které jsou prodyšné a snadno odvádějí pot.

Vybírejte například mezi bavlněnými a lněnými kousky, které vás ochrání před slunečním zářením, ale zároveň na těle působí jako peříčko. Důležité je také zvolit volný střih, který bude snáze profukovat.

Odpojte nabíječky

Elektrické nabíječky jsou dalším nečekaným zdrojem zbytečného tepla, odborníci proto radí je ve dne a zejména v noci odpojovat.

Nabíječky navíc mohou způsobit přehřátí zařízení, jakmile dosáhne plného nabití, což je další zdroj tepla v místnostech. Zároveň platí, že čím více přístrojů je připojeno, tím více tepla vzniká.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se během veder dobře vyspat

S blížícími se letními prázdninami se řada lidí těší na teplo a volné dny strávené v pohodě někde u vody či v přírodě. Jakkoli příjemné mohou pro někoho být...

Výběr článků

Načítám