Hlavní obsah

Jak na problémy s obrušováním zubů

Novinky, das

Obrušování zubů je zcela přirozený jev, který se odehrává v dlouhém časovém horizontu. Problém nastává, když se postupně obrušuje sklovina a následně i dentin zubu. V tom případě vzniká nebezpečí infekce, která může vniknout dovnitř zubu a způsobit nepříjemné potíže například v podobě zubního kazu.

Foto: Profimedia.cz

Abyste se vyhnuli častým návštěvám stomatologa, raději odstraňte příčinu poškození zubů.

Článek

Za obroušením zubů může stát hned několik příčin. Jednak eroze, kterou způsobují kyseliny rozpouštějící se na zubech – např. kyseliny obsažené v ovoci či sladkých limonádách nebo ty, které se vyskytují v žaludečních šťávách a které naleptávají svrchní vrstvy zubů a následně napadají zdravý zub bakteriemi, které mohou zapříčinit zubní kaz.

Dále pak mechanické opotřebení zubů způsobené cizím předmětem v ústech – nejčastěji piercingem. Ve výjimečných případech může jít o obroušení zubu v důsledku nadměrné konzumace velmi tvrdé stravy apod.

Posledním důvodem je pak skřípání zubů, které si jedinec málokdy uvědomuje. Jedná se o velmi pozvolný proces s trvalými následky. Včasný zásah stomatologa je v tomto případě zcela zásadní.

Jak řešit obrušování zubů

„Pokud byly vaše zuby obroušeny až k dásni, stomatolog ošetří kořenové kanálky, udělá kořenovou nástavbu a nasadí na zuby korunky. To už je ale extrém. V případě, že se problém řeší včas, k takovému stavu nedochází a stačí plastická modelace s pomocí tzv. overlayů nebo aplikace drobných výplní. Nejdůležitější je obnovit správnou žvýkací funkci chrupu, výšku skusu a celkový vzhled zubů,“ vysvětluje problém zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

„Abyste se vyhnuli častým návštěvám stomatologa, je vždy lepší nejprve odstranit příčinu poškození zubů. Zlozvyku skřípání zubů se lze postupně zbavit prostřednictvím silikonové dlahy anebo konzultací s psychologem. Jestliže obroušení způsobuje piercing v ústech, nezbývá nic jiného než se ho, pro dobro svých zubů, zbavit,“ dodává doktor Stuchlík.

Reklama

Související témata:

Související články

Dentální šperky zažívají boom

Mít krásné, rovné, bílé a zdravé zuby už mnohým ženám nestačí. Stále častěji používají dentální ozdoby. Na trhu jich je hned několik a dokonce i známé...

Výběr článků

Načítám