Hlavní obsah

Jak na jarní nachlazení

Novinky, Karolina Zarzycká

Přichází jaro a jako každoročně nás svými výkyvy počasí zaskočí v podobě častých rým a pokašlávání, prostě lehkého nachlazení. Existuje několik zaručených rad, jak mu lze předcházet, jak se s ním rychle vypořádat v domácím prostředí i jak řešit nachlazení u malých dětí.

Článek

Nachlazení způsobuje více než dvě stě různých druhů virů. Nejdůležitější skupinou jsou rinoviry, jež jsou příčinou až 35 procent druhů nachlazení. To většinou do rodiny přinesou děti. Ostatní členové rodiny onemocní v časovém intervalu dva až pět dní. Viry, které způsobují nachlazení, se do nosu nebo do očí nejčastěji dostanou rukou.

  • Na předmětech, jako jsou  tužky, knihy nebo kávové šálky, přežijí tyto viry i několik hodin.
  • Osoby, které prodělaly nachlazení, vylučují viry ještě čtyři dny až tři týdny. Děti viry vylučují déle než dospělí. 

Je bezpodmínečně nutné, aby lékaře navštívily osoby starší pětašedesáti let, kojenci nebo menší děti a zvláště pak těhotné a kojící ženy.

Návštěva lékaře je nutná i v těchto případech:
příznaky onemocnění trvají déle než sedm dní
tělesná teplota je zvýšená déle než tři dny
dýchání nebo polykání je obtížné
se vyskytují bolesti hlavy a bolesti v oblasti dutin
se vyskytuje bolest v uších

Léčba nachlazení a chřipky v domácí péči

Léčba nachlazení je symptomatická. Symptomy zná dobře každý z nás, většinou nejsou závažného charakteru a rychle vymizí.

Ve většině případů si můžeme pomoci sami užíváním obecně známých léků, případně léků, o kterých se můžete poradit s lékárníkem. Dojde-li k výskytu komplikací, respektive trvají-li příznaky onemocnění delší dobu, musíme navštívit lékaře.

Léčba je nejúspěšnější, zahájíme-li ji ihned při výskytu prvních příznaků tohoto onemocnění. Nachlazení začíná deset až dvanáct hodin po nakažení, nejhorší průběh má pak po šestatřiceti až 72 hodinách, a poté začnou jeho příznaky postupně odeznívat. Léčba nachlazení je proto velmi důležitá v prvních třech dnech onemocnění.

Dilema: léky, nebo babské recepty

Kýchání a uvolňování hlenu z nosu je sice užitečné, ale tímto způsobem se nevylučují viry nachlazení, které se rozmnožují v nosních buňkách. Navíc kýcháním, kašláním a smrkáním můžeme nakazit další osoby. Léky, jež jsou k dostání v lékárně, jsou bezpečné a účinné a zvláště pak zmírňují příznaky onemocnění.

Velmi vhodné pro počínající bolest a škrábání v krku jsou například pastilky Septolete a Neoseptolete. Ty obsahují účinnou látku benzalkonium chlorid (respektive cetylpyridinium chlorid), který funguje jako antiseptický dezinfekční prostředek a svým působením ničí celou řadu bakterií, kvasinek a lipofilních virů.Pastilky účinkují přímo na zdroj infekce, zamezují jejímu šíření a účinně snižují potíže vznikající u infekčních a zánětlivých onemocnění úst a hltanu.

Jednou z takzvaných babských rad je kloktání například vody Vincentka. Kloktání je určitě dobrou metodou léčby bolesti v krku, protože viry a bakterie ulpívající na stěnách hrdla tím jsou zčásti vypláchnuty. 

Odborníci tvrdí, že kloktání může snížit počet mikrobů, ale hlavní podíl patogenů se naneštěstí ukrývá hluboko v patrových mandlích. Dnes je k dispozici mnoho léků na bolest v krku. Všechny jsou vyvinuty tak, aby jejich použití bylo více vyhovující a aby jejich antiseptické složky snadno pronikaly do ložisek infekce.

Léčba malých dětí vyžaduje jiné postupy 

Samozřejmě existuje řada postupů u dětí. Vedle kontroly dostatečného příjmu tekutin, lze doporučit symptomatickou léčbu.  U laické veřejnosti se stále více uplatňuje léčba pomocí klidu na lůžku, čaje, ale v neposlední řadě lokální terapie.

Mezi léky s místním účinkem patří i některé tablety s lokálním rozpouštěním. Pro děti jsou vhodné ty, které mají lokálně příznivé účinky na sliznici. Obsahují orální antiseptikum se širokým spektrem účinku, což je prevence bakteriální suprainfekce na poškozené sliznici.

Zejména dětem lze doporučit přípravky s obsahem takzvaných nedráždivých chuťových korigencií jako je příchuť třešeň, citron, jablko, kde však nedominuje sladká chuť.

Příznaky nachlazení u dětí jsou únava, bolest v krku, celková nevůle, často ztráta chuti, ale i bolest při polknutí. Objektivně zjistíme zvýšenou potivost, zvýšenou teplotu, často zvětšení lymfatických uzlin, v dutině ústní a nosní silně překrvené sliznice či zánětlivé změny na sliznicích.
Doc. MUDr. Jaromír Astl, ORL FN Motol Praha

Mezi další léky, které využíváme patří nosní kapky (koncentrace pro dětské pacienty), léky na snížení teploty (sirupy s paracetamolem, ibuprofenem) či přípravky proti kašli (mukolytika, antitusika, anxiolytika).

Žádný z těchto léků však nezasahuje cíleně proti původci nachlazení, samotnému viru. Není to ani účelné – zjišťování konkrétního viru u všech nachlazených by svou pracností a nákladností patřilo do říše sci-fi a nachlazení beztak trvá týden bez doktora nebo sedm dní s doktorem.

Anketa

Jak léčíte nachlazení?
1. Léky
20,1 %
2. Vitaminy
41,2 %
3. Kloktáním
1,5 %
4. Spreji
1,1 %
5. Jiným "babským" receptem?
16,8 %
6. Neléčím
19,3 %
Celkem hlasovalo 274 čtenářů.

S antibiotiky je třeba šetřit

Jestliže nedochází během 48 hodin k odeznění příznaků teploty je vždy na místě zvážit konzultaci lékaře. Pravděpodobně bude paleta přípravků doplněna o vitamíny, s cílem kompenzovat větší zátěž organismu.

Obecně se doporučují takzvané antioxidanty (vitaminy C, A, E) a dostatečně vyvážená strava bohatá na minerály a vitaminy. Pokud dojde k bakteriální suprainfekci a vzniku angíny je mnohdy nezbytné léčbu doplnit i o antibiotika. Ta by však měla být indikována účelně tedy tam, kde nebakteriální infekce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám