Hlavní obsah

Jak jídlo a pití mění účinky léků

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grapefruitová šťáva nebo třezalka mohou dramaticky změnit účinky některých léků. Většina lékárníků už na to klienty upozorňuje. Podobné efekty má však i řada potravin, nápojů, bylin nebo dokonce koření. Lidé o nich nevědí prakticky nic.

Článek

Přitom jde o ingredience velice běžné. Třeba takový pepř. Obsahuje kolem 9 % piperinu. Tato látka blokuje přirozené odbourávání určitých léků v trávicím traktu, což je docela nepříjemný problém. Farmaceutické firmy totiž přesně vědí, jaké množství jejich konkrétního léku se odbourá už v trávicím traktu a jaké množství se ho vstřebá do organismu. To určuje jeho dávkování.

Pokud ale látky, jako je piperin, změní míru odbourávání, může u některých farmak dojít k docela rizikovým situacím. Příkladem jsou třeba prášky na spaní. „Kvůli tomu, že se v trávicím traktu zabrzdí jejich odbourávání, se do organismu vstřebá 2,5krát vyšší dávka účinné látky, kterou obsahují,“ vysvětluje PharmDr. Josef Suchopár ze společnosti Infopharm.

„Tím se významně zvýší jejich tlumivý efekt. Lidé, kteří si je vzali, se pak obvykle necítí odpočatí, ale naopak unavení, ospalí a mohou mít třeba za volantem zpomalené reakce, což snadno zvýší riziko nehody nebo havárie.“

K vyvolání těchto i dalších negativních účinků u různých léků stačí velmi malé množství tohoto koření. Přibližně takové, jaké vznikne rozemletím jedné jeho kuličky.

Důležitá pauza

Obrana proti uvedenému efektu je jednoduchá. „Pokud jste milovníky pepře a často jím kořeníte jídlo, stačí, když si uvedené léky vezmete zhruba s dvouhodinovým odstupem od chvíle, kdy jste snědli jídlo ochucené tímto pikantním kořením,“ říká doktor Suchopár.

„Zmíněný efekt po této době odezní nebo je málo významný.“

Podobné účinky má i další koření. Karí, kurkuma, pálivá paprika a zázvor. Používají se hojně v indické kuchyni, kterou si hodně lidí oblíbilo. Řada jich také pravidelně pije čaj z čerstvého zázvoru na povzbuzení organismu a podporu imunity. Jídla a nápoje s těmito ingrediencemi mají přesně opačný efekt než pepř.

„Pokud je užíváme týden nebo čtrnáct dní, musíme počítat s tím, že významně zvýší míru odbourávání určitých léků, což sníží jejich účinek,“ upozorňuje Josef Suchopár. „Tento efekt může přetrvávat až týden.“

Na vstřebání léků má však vliv i prostý fakt, jestli je spolkneme před jídlem, nebo po něm. Například u tabletek, které si vezmeme na bolest hlavy, bývá rychlejší nástup účinků v prvém případě a mnohem pomalejší v tom druhém.

12 pilulek místo jedné

Zelený čaj je nápoj, který má na naše zdraví řadu pozitivních účinků. I on vyvolává v trávicím traktu podobný efekt jako pepř. Pokud jím zapijeme třeba léky používané při zvýšené hladině cholesterolu, které obsahují účinnou látku simvastatin, vstřebá se ho do krve také 2,5krát víc než normálně.

Tím zesílí nejen jeho působení, ale i vedlejší efekty. Postiženého člověka pak snadno potrápí například slabost svalů, jejich bolesti, případně se může projevit negativní vliv na játra nebo i další potíže.

Opačně účinkují nápoje, jako je třeba jablečný mošt. Ten blokuje jednu z cest, kudy se určité léky dostávají z trávicího traktu do krve. Například u atenololu, léku, který lékaři předepisují na zvýšený krevní tlak nebo na nemoci srdce, sníží jeho vstřebávání až o 80 %. Pokud k tomu dojde jednorázově, organismus si s tím obvykle nějak poradí. Když k tomu ale dochází často, hrozí špatná kompenzace zdravotních potíží, na které je užíváme.

Dalším příkladem je pomelo, případně šťáva z něj. Snižuje působení sildenafilu, tedy účinné látky viagry, zhruba o 40 %. „Také řada léků na osteoporózu bývá citlivých na to, čím je zapíjíme,“ říká doktor Suchopár. „Například káva a minerálka zhoršují jejich vstřebávání, a pokud je pijeme pravidelně, tak i léčbu této choroby. Pacienti by je proto měli zapíjet pouze čistou vodou.“

Pokud sníme grapefruit nebo vypijeme šťávu z něj a vezmeme si lék na cholesterol se simvastatinem, zvýšíme tím množství účinné látky v organismu 12krát. Je to tedy podobné, jako kdybychom místo jedné tabletky spolkli 12 těchto prášků.

I v tomto případě však obvykle stačí udělat několikahodinovou pauzu mezi ovocem a pilulkou.

Třezalka ruší antikoncepci

V poslední době stoupá popularita bylin. Řada lidí používá například třezalku na lehčí a střední deprese nebo na sezónní afektivní poruchu vyvolanou šerem, tedy nedostatkem slunečního světla. Pro tu bývá typická únava, ospalost, podrážděnost, potíže se soustředěním nebo se spánkem atd.

Třezalka však zároveň zvyšuje odbourávání léků a zmenšuje jejich absorpci. Kvůli tomu snižuje jejich účinnost. U žen, které bylinu užívají pravidelně a zároveň berou hormonální antikoncepci, může zvýšit riziko nechtěného otěhotnění.

„Když vědci zkoumali četnost a závažnost tohoto efektu, zjistili v jedné ze studií například to, že ze dvanácti žen užívajících třezalku a antikoncepční pilulky došlo u tří z nich k ovulaci,“ říká doktor Suchopár. „Tedy k tomu, že antikoncepce přestala fungovat.“

Hlídat je třeba i další byliny

Lékaři, kteří v ČR praktikují tradiční čínskou medicínu, doporučují klientům u chorob srdce, ale i na další potíže šalvěj červenokořennou, takzvaný dan-šen. Pokud ji však pacienti berou zároveň s lékem na snížení vysokého cholesterolu, který obsahuje účinnou látku simvastatin, mohou tím srazit jeho efekty na polovinu a u dlouhodobého užívání ještě níž.

Obvykle pomůže změna léku, konkrétně za rosuvastatin, který se odbourává odlišnou cestou.

Takto bychom mohli dlouze pokračovat ve výčtu dalších léků a možných vlivů. Podstatné je ptát se na ně lékaře nebo lékárníka. Některé lékárny nabízejí tyto konzultace jako bezplatnou službu. Zajímejte se o ni.

Poradna na internetu
Na adrese www.znamsveleky.cz najdete internetovou poradnu. Můžete se v ní ptát odborníků na věci spojené s braním léků. Včetně zvláštností, které souvisejí s jejich užíváním, případně různých interakcí.

Vliv chorob, věku a sportu

Vstřebávání léků ovlivňují také nemoci. Třeba Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, některé komplikace cukrovky nebo i průjem.

Roli hraje rovněž užívání dalších léků a postupující věk. Senioři tráví hůř pilulky, a to z řady různých důvodů.

Aktivní pohyb a sportování naopak zvyšují vstřebávání léků a tedy i jejich hladiny v organismu. Proto bychom si měli vzít pilulky až po sportování.

Reklama

Související témata:

Související články

Snídaně, které zlepší koncentraci a výkon

Ne nadarmo se říká, že je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Správně složená snídaně totiž může ovlivnit náš celý den. Může mít vliv na to, jak moc budeme...

Výběr článků

Načítám