Hlavní obsah

Jak jednat s ukrajinskými uprchlíky, které budeme potkávat v Česku

Strach, úzkost nebo pocity bezmoci – válka na Ukrajině představuje pro mnoho lidí velkou psychickou zátěž. Jednou z iniciativ, které lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině nabízejí psychologickou pomoc zdarma, je portál Terapie.cz. O psychických problémech spojených s aktuální situací mluví v podcastu Jiný hrníček psycholožka Eva Kozáková, která projekt založila.

Foto: Novinky

Psycholožka Eva Kozáková v podcastu Jiný hrníček

Článek

Projekt vznikl před dvěma lety jako reakce na první vlnu pandemie a má lidem usnadňovat hledání vhodného psychoterapeuta. Teď se na něj nejčastěji obracejí Ukrajinci žijící v Česku. Mezi zájemci o terapii jsou ale často i Češi, které stresuje množství znepokojivých zpráv, které se na ně valí z médií.

Na žáky už je tématu Ukrajiny moc. Zvolnit, radí školní psychologové

Věda a školy

„Vědět, jaká je situace, nám dodává pocit kontroly, zároveň to ale i zvýrazňuje pocity bezmoci. Že můžeme válku sledovat téměř živě, vede k traumatizaci,“ říká Eva Kozáková a radí, jak za stávajících okolností „udržet hlavu nad vodou“.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Výběr článků

Načítám