Hlavní obsah
Poslední týden měsíce března je věnován v Městském muzeu ústeckým filatelistům. Foto: Stanislava Dvořáková

Alespoň jedno jablko denně. Tak zní jednoduchá rada lékařů těm, kteří se chtějí vyhnout rakovině střev. Jablka totiž nejen blahodárně působí na celý lidský organizmus, ale především udržují ve výborné kondici střeva.

Poslední týden měsíce března je věnován v Městském muzeu ústeckým filatelistům. Foto: Stanislava Dvořáková
Jablka chrání střeva před rakovinou

Růst nádorů ve střevech omezuje látka nazvaná procyanidin, která je obsažena v plodech jabloní.

"Náš výzkum naznačil, že konzumace celého jablka i se slupkou může nabídnout účinnou protirakovinnou ochranu," prohlásila doktorka Francis Raulová, vedoucí výzkumu ze Štrasburku.

Testy zatím byly prováděny na laboratorních potkanech se střevními nádory. Těm vědci vstřikovali preparáty z jablek.

Podstatný ústup onemocnění

Výsledky byly pro odborníky více než potěšitelné. Po šesti týdnech speciální výživy, kdy byla potkanům podávána jen voda a jablečný procyanidin, se počet nádorů v jejich střevech snížil až na polovinu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Sníte denně alespoň jedno jablko?

Jablko patří v našich poměrech k dostupným druhům ovoce. Jeho obliba však v poslední době klesá, mnozí upřednostňují exotické ovoce. V ČR umírá na rakovinu tlustého střeva poměrně velký počet obyvatel. [celá zpráva] Lékaři proto radí, že by se lidé neměli konzumaci jablek vyhýbat.

Anketa
Sníte denně alespoň jedno jablko?
Ano
64.4 %
Ne
35.6 %
Celkem hlasovalo 1021 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků