Hlavní obsah

Italský týden módy provází kampaň proti anorexii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Milánský módní týden provází letos kampaň proti anorexii, která bývá častou chorobou vyhublých modelek. Dominuje jí reklamní fotografie předního italského fotografa Oliviera Toscaniho, na níž je zcela vyzáblá nahá žena a nápis Ne anorexii. Reklamní dílo si objednala firma Flash&Partners, která pracuje pro módní dům Nolita.

Článek

"Toscani doslova svlékl svůj objekt, aby tímto nahým tělem ukázal všem reálnou podobu nemoci, která je ve většině případů způsobena stereotypy diktovanými módním světem," uvedla v prohlášení společnost Flash 

"Dlouho jsem se skrývala a zahalovala si tělo. Nyní bych se chtěla ukázat bez obav, i když vím, že moje tělo budí odpor. Chtěla bych se uzdravit, protože miluji život," řekla v rozhovoru pro časopis Vanity Fair sedmadvacetiletá Francouzka Isabelle Carová, která se nechala zvěčnit na fotografii. Přiznala, že sama trpí anorexií od svých třinácti let a váží 31 kilogramů. 

Reklamní kampaň může ženy s anorexií naopak povzbudit k hubnutí

Módní návrháři kampaň vesměs chválí. Podle Armaniho je kampaň korektní i příhodná, i když používá nelítostný a krutý obraz. Návrháři Domenico Dolce a Stefano Gabbana ocenili zvláště to, že reklama ukázala, že anorexie není jen problém světa módy, ale je to problém psychiatrický. 

Toscani sám považuje za důležité, že módní dům sám vyzval k tak odvážné kampani. Jiný názor mají některé organizace, které se zabývají anorexií. Podle nich může reklamní kampaň prokázat medvědí službu těm ženám, které jsou touto poruchou postiženy. Nevylučují, že některé ženy se budou chtít Carové podobat, aby si zajistily publicitu. 

"Každý říká, že je to ošklivé, ale já si to nemyslím, je to pro lidi skutečné poselství," řekla jedna obyvatelka Milána Guiseppina, která se dívá na plakát. "Lidé, kteří se dostanou až sem, mají tak velké problémy, že je dobře, aby využili své nemoci k poučení ostatních." 

Modelky musí mít lékařské osvědčení

V Miláně už letos značkovou módu předvádějí nejen vyhublé modelky, ale i ženy plnějších tvarů. Pomohla tomu nová pravidla, která pro účast na módních přehlídkách vydal Milán. Podle nich musejí mít modelky lékařské osvědčení o svém zdravotním stavu. O zdravotní stav se začaly zajímat organizátoři přehlídek i v jiných metropolích. Například pro londýnský týden módy, který předcházel milánskému, bylo vydáno doporučení, aby modelky předkládaly zdravotní osvědčení a aby byly starší šestnácti let. 

Svět se začal více zajímat o problém anorexie mezi modelkami poté, co některé z nich za svoji snahu o dosažení nadměrné štíhlosti zaplatily životem. Loni například zemřela na selhání srdce uruguayská modelka, která ve snaze udržet si superštíhlou postavu několik dní nejedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Brazilská modelka zemřela na anorexii

V Brazílii zemřela jednadvacetiletá modelka Carolina Restonová, která trpěla anorexií. Mladá žena držela přísnou dietu a jedla pouze rajčata a jablka. Kvůli...

Výběr článků

Načítám