Hlavní obsah

Intimní ženské potíže mohou pokazit léto

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobyt ve vodě, nošení mokrých plavek, nedostatečná hydratace, špatná životospráva - to vše může za vznik ženských zánětů či plísní, které když se okamžitě neléčí, mohou způsobit velmi vážné komplikace. Kromě vaginálních mykóz a chlamydiových infekcí ženy nejčastěji trápí záněty močového ústrojí.

Foto: Profimedia.cz

Nákaza chlamydiemi hrozí až ze 60 % z nechráněného pohlavního styku.

Článek

Mykózy neboli kvasinkové infekce

Za mykózami obvykle stojí přemnožené kvasinky rodu Candida albicans a následné narušení rovnováhy poševní mikroflóry. K tomu nejčastěji dochází při nechráněném pohlavním styku, špatném stravováním, stresu, nedostatečné hygieně, ale i při nošení těsných džín, tang či při oblíbeném koupání.

Z hlediska přenášení infekcí jsou překvapivě nejnebezpečnější bazény. Chlorovaná voda totiž snižuje přirozené pH pochvy. Stejně tak působí i mokré plavky, které navíc přispívají k zapařování a pocení a vytváří pro kvasinky skvělé prostředí. Je tedy vždy lepší po vystoupení z vody měnit plavky.

Na přemnožení kvasinek ženu nejčastěji upozorní nepříjemné svědění, pálení či vaginální výtoky. Mykózy lze léčit volně dostupnými antimykotiky. Na trhu jsou k dostání čípky, masti nebo tablety. Další variantou je přírodní léčba. Zde odborníci doporučují bylinné tinktury z penízovky, česneku, z grepových jader, červeného lapacha a houby šii-také.

Jako prevenci je možné zvolit jednak enzymoterapii, ale i výplachy grepovým či rakytníkovým olejem a sedací koupele s protizánětlivých a protiplísňových rostlin.

Aby se kvasinkové infekce stále nevracely a nepřešly do chronického stavu, pak je dobré neustále posilovat imunitu.

Chlamydiové infekce

Nákaza chlamydiemi hrozí až ze 60 % z nechráněného pohlavního styku, a stala se nejrozšířenějším sexuálně přenosným onemocněním. Tato choroba je velice zákeřná, jelikož v začátcích probíhá bez příznaků a je tedy velice těžké ji odhalit a včas léčit. Z velké části přitom chlamydie stojí za záněty dělohy, vejcovodů a vaječníků, které v chronické formě mohou způsobovat neplodnost.

Ze statistik vyplývá, že 12 % žen trpí neplodností již po první prodělané chlamydiové infekci, s každým dalším zánětem se riziko zvyšuje, protože vejcovody se mohou stát neprůchodnými.

Nejvhodnějším prostředkem k léčbě bakteriálních zánětů dělohy, vejcovodů či vaječníků jsou antibiotika. Ale ani ta nemusí být vždy účinná, zvlášť pokud se jedná o opakovanou léčbu.

V oblasti přírodní medicíny jsou vhodné bylinné prostředky na zlepšení hormonální činnosti jako ptačí jeřáb, lékořice, maliník, měsíček, kotvičník a prostředky pro likvidaci bakterií jako je lichořeřišnice, brusinka a protizánětlivé jako je olše či třezalka. Na ženské orgány pak působí blahodárně i směs libečku, meduňky, hluchavky a měsíčku.

Záněty močových cest

Nedostatečná hydratace, studené nohy z překlimatizovaných místností, ale i zůstávání v mokrých plavkách může především ženám velmi ublížit.

Zánět močových cest se projevuje obvykle častým a bolestivým (občas dokonce i krvavým) močením. Zvýšené teploty a bolest v podbřišku, případně v zádech, obvykle signalizují, že infekce postoupila výš. Jakmile se choroboplodné bakterie dostanou z močové trubice do močového měchýře, případně až do ledvin, hrozí vážná infekce. Proto je vždy lepší vyhledat lékaře.

Z přírodního hlediska lze preventivně i akutně užívat lichořeřišnici, olši, brusinku, vřes a maliník. „Mezi základní bylinu, vhodnou pro močové ústrojí, pak patří i měsíček lékařský. V kombinaci se zvýšeným pitným režimem, díky kterému se zánětlivé bakterie vyplaví z těla, je to ideální kombinace,“ doplňuje Jarmila Podhorná z Naděje.

Reklama

Související témata:

Související články

Záněty ledvin se nevyplácí podceňovat

Ledviny jsou pro náš život stejně důležité jako třeba srdce nebo plíce. Mají na starosti zbavit tělo odpadních látek, které jsou z organismu vylučovány v moči,...

Výběr článků

Načítám