Hlavní obsah

I s cukrovkou je možné vést plnohodnotný život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Léčení diabetu I. typu, tj. diabetu je léčení plně závislé na dávkách inzulinu. Pacient může svou léčbu řídit sám a dokonce u toho může mnohdy vést plnohodnotný život jako zdravý člověk.

Foto: Slavíček Golf Academy
Článek

Diabetes mellitus neboli cukrovka je porucha, při které tělo neumí dobře hospodařit s glukózou. Glukóza patří chemicky mezi jednoduché cukry. Je to cukr trochu jiné chuti než řepný cukr, kterým doma sladíme. Glukóza je obsažena v ovoci, zejména ve vinných hroznech. Proto se jí česky říká hroznový cukr.

Glukóza je však také hlavním cukrem obsaženým v krvi člověka. Označuje se proto také jako krevní cukr. Glukóza je jednou z nejdůležitějších látek v lidském těle. Život bez glukózy není možný.

Všechny části lidského těla, všechny jeho buňky, glukózu nepřetržitě potřebují. Umějí ji totiž rozkládat a získávat z ní energii. Energie je nutná pro fungování všech orgánů a soustav našeho těla: pro sport, pohyb a každou svalovou práci, pro činnost mozku, pro práci srdce, pro dýchání, trávení, vylučování i všechny další tělesné funkce. Glukóza je hlavním, nejdůležitějším a nenahraditelným zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla.

Glukózu přivádí do všech částí lidského těla krev. Krev obsahuje glukózu a u zdravého člověka je množství glukózy v krvi obdivuhodně stálé. Právě toto množství je ideální k tomu, aby všechny buňky dostávaly právě tolik glukózy, kolik potřebují. Buňky si glukózu z krve podle své potřeby odebírají.

Materiál převzta z publikace: Abeceda diabetu: Lebl J., Průhová Š. a kol. 2. vydání, nakladatelství Maxdorf.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si jídlem nezhoršit cukrovku

Cukrovka dosáhla spolu s obezitou rozměrů celosvětové epidemie. ČR patří k nejpostiženějším zemím. Přesto se většina diabetiků v ČR nevyzná v otázce sacharidů...

Výběr článků

Načítám