Hlavní obsah

I po vyléčení může mít otrava jídlem dlouhodobé zdravotní následky

Novinky, bok

Otrava jídlem je stav, kterému bychom se všichni nejraději vyhnuli. Bohužel i přes snahu nás může, především kvůli nedbalosti, občas potkat. Důležitým krokem je pak odpovídající léčba. I přes její úspěch ale mohou mít některé typy otravy jídlem dlouhodobé zdravotní následky.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí dokáže otravu jídlem doma "vyléčit" během několika dní. Na první pohled ne tak vážný stav ale může mít nepříjemné následky.

Článek

Stačí nepozornost nebo nedbalost při zpracování jídla (tepelná úprava masa, špatné skladování, nedbale zpracovaná či uchovávaná zmrzlina v letním období...) a nepříjemné setkání se salmonelou či bakterií E. coli je na světě. Byť se dá v dnešní době i taková vážná situace ze zdravotního hlediska řešit, rozhodně bychom ji neměli podceňovat. I ze zdánlivě úspěšně ukončené léčby si totiž můžeme odnést nepříjemné doživotní komplikace, které se mohou projevit i několik let po samotné nákaze.

Z dlouhodobých studií vyplývá, že i vyléčená otrava jídlem pronásleduje v letech po nemoci "postižené" lidi v podobě nepříjemných zdlouhavých nemocí, jako je například cukrovka, selhání ledvin, artritida, mozkové nebo i srdeční příhody. Výskyt těchto onemocnění je u nich více než pravděpodobný.

Například poškození ledvin může být způsobeno působením nadměrného množství jedů při otravě, výskyt reaktivní artritidy během několika týdnů může být zase výsledkem špatné reakce imunitního systému na otravu jídlem. K některým následným reakcím (vysoký krevní tlak) pak může docházet až několik let po konkrétní nákaze.

Zpětná vazba se těžko prokazuje

Odborníci varují, že po dlouhých letech od otravy jídlem se případné komplikace velmi těžko prokazují, a proto důsledně žádají, aby každý člověk diagnostikovaný na otravu jídlem, byl v následujících letech veden v evidenci a byl pečlivěji sledován.

Jiní také apelují na včasnou prevenci, důkladná hygiena může v mnoha případech předejít otravě jídlem a tím i následným nepříjemnostem.

Evidovaná čísla pacientů s prokázanou otravou jídlem jsou celosvětově mnohem menší, než je reálný stav. Řada lidí totiž mnohdy řeší nepříjemné zažívací obtíže, zvracení či teploty spojené s nevhodným jídlem domácí samoléčbou, případně volně dostupnými preparáty z lékárny. U řady z nich se nepříjemný stav vyřeší během několika dní, u jiných ale může mít takové řešení fatální následky.

Vystavení bakterii E. coli může vést k selhání ledvin, cukrovce, druhotným žaludečním potížím nebo také vyústit v tzv. Guillain-Barrého syndrom, což je autoimunitní onemocnění postihující nervový systém, pacient trpí svalovou slabostí, v horších případech ochrne. Včasná léčba dokáže tento stav vyřešit, v závažnějších případech končí i smrtí.

Prokázaná nákaza salmonelou pak bývá jednou z hlavních příčin výskytu již zmiňované reaktivní artritidy.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejtučnějších hříchů

Období posvícení a poutí láká k celé řadě pochoutek a to ne ledajakých, ale doslova hříšně tučných. Odolat jim je ale mnohdy nad lidské síly. Chutnají nejen...

Vědci dokazují, že i potraviny mohou léčit

Může mít potravina léčivé účinky? Takovou otázku obvykle automaticky spojujeme s tzv. alternativní medicínou. Jenže dnes se jí už zaobírají i seriózní vědci....

Výběr článků

Načítám